ОбществоПроблемиСтраната

Над 8 000 кутии цигари, превозвани „за приятели“, установиха митнически служители на Дунав мост

Митническите служители от сектор „Борба с наркотрафика – Русе“ в ТД Митница Русе задържаха общо 160 280 къса (8014 кутии) цигари с български акцизен бандерол при пет отделни проверки на изходящи превозни средства през ГКПП Дунав мост – Русе, извършени в рамките на часове на 20.05.2022 г. В две от проверките са взели участие и гранични служители от ГПУ – Русе, като в едно от проверените съвместно транспортни средства освен тютюневите изделия са открити и 182,4 л алкохолни продукти, предимно ракия от популярни български марки, също с валиден български акцизен бандерол.

Митническите служители са извършили щателни проверки, включително чрез сканиране, на два пътнически микробуса и три товарни превозни средства, пътуващи за Германия, Белгия, а в три от случаите – за Нидерландия. Тютюневите изделия от популярни регистрирани марки са били укрити в личния багаж на пътници между стоката, в естествени кухини на превозните средства, в две резервни гуми, както и в специално изграден тайник. И в петте случая е установена собствеността на цигарите – на водачи или пътници, които твърдят, че тютюневите изделия са за лична употреба и най-вече за подарък на приятели. Цигарите са задържани, а по случаите са съставени актове за установяване на административни нарушения по Закона за акцизите и данъчните складове.
Най-голямото установено при петте проверки количество е 64 840 къса (3 242 кутии) цигари в 10 кашона, поставени между обявената стока. Товарът е проверен минути преди полунощ на 20.05.2022 г. и е пътувал за Белгия.

Подобни новини

Back to top button