СпортСтраната

Над 32 хил. км навъртяха общо участниците във Велообиколката на Северозапада

Над 400 начинаещи и професионални колоездачи от десет държави се включиха и финишираха във втората Велообиколка на Северозапада. Участниците в събитието имаха възможността да преминат край някои от основните забележителности на района, сред които Белоградчишките скали, биосферен резерват „Чупрене“, Чипровския манастир и други. Основна цел на инициативата е да се популяризират колоезденето и активният екологичен туризъм в региона.

Стартът на втората Велообиколка, организирана от клубовете „Бегач“ и „Колоездач“, беше даден точно в 9 часа сутринта на площада в Чипровци от кмета на града Пламен Петков. „Северозападът трябва да се развива. С днешното събитие всички заедно допринасяме това да се случи. Популяризираме туризма, популяризираме аматьорския спорт, помагаме на нашия красив Северозапад. Това е регион, който има много какво да покаже – пълен е с история, със запазена природа и забележителности. Трасето, макар и да е дълго, покрива само малка част от местата, които си струва да се видят. Днешният ден е показателен за това, че можем да съберем много хора от различни държави и краища на България, които да открият този регион като красив, а не като западнал“, каза след старта кметът на Чипровци.

Велообиколката успя да привлече представители от различни държави, сред които Албания, Великобритания, Германия, Румъния, САЩ, Украйна, Холандия,  Франция, Чехия. Те се състезаваха на четири дистанции. По най-предизвикателното 138-километрово трасе се включиха 96 участника, като за втора поредна година победители станаха завършилите едновременно Галин Генчев и Симеон Желев от пловдивския клуб „Цар Симеон“. Те подобриха миналогодишното си постижение и успяха да финишират едва за 3 часа, 49 минути и 19 секунди. Техни подгласници станаха Пламен Лумпаров и германецът Клеменс Унтергугенбергер. Най-бързи на дългата дистанция при жените бяха Мария Николова (5:01:04), Алисън Готие от САЩ и Боряна Николчева. По 105-километровото трасе се състезаваха 90 колоездача, като първи завършиха Любомир Любенов (3:22:07), Илия Илиев и Йевген Гриник от Украйна при мъжете и Виктория Данова (3:30:58), Яна Шенгарова и Улиана Лентис отново от Украйна. На 75 км призьори бяха Валентин Радев (2:59:50), Венцислав Димитров и Даниел Краселт, както и Боряна Ножарова (3:02:45), Цвета Дойчева и Ваня Проданова. Най-късата дистанция беше 45 км и по нея първи финишираха румънецът Стефан Барбу (1:26:35), Иван Донков и Николай Георгиев и дамите Фани Зафирова (2:05:12), Гергана Ангелова и Красимира Бошанова. За да насърчат хората от региона, организаторите бяха предвидили отделно класиране и допълнителни награди за т.нар. местни герои – най-бързите сред повече от 40 колоездачи от Северозапада, които се включиха в обиколката.

Финалът и награждаването бяха в село Митровци, където колоездачите попаднаха сред автентичната атмосфера на местния събор. Те бяха посрещнати с монтанска духова музика и класическите скара и бира. Всеки финиширал получи медал-отварачка, подаръци и студена бира „Пустиняк“, като колоездачите успяха да изпият общо над 800 бутилки. Организаторите на Велообиколката бяха предвидили и атрактивен награден фонд, който също идваше от Северозапада – бутикови домашно приготвени вино и ракия от района.

„Планираме третото издание догодина, в което се надяваме участниците да минат хиляда души“, каза Еленко Еленков, председател на СК „Бегач“. Събитието се организира за втора поредна година като част от проект, финансиран от фондация „Америка за България“ за подпомагане на туризма в Северозапада. Партньори на Велообиколката на Северозапада са общините Чипровци, Белоградчик, Чупрене и Монтана.

Снимки: Виктор Троянов

Подобни новини

Back to top button