ЗдравеНаукаОбразованиеСвета

Над 120 участници от страната и чужбина в Седмото Модерно училище по акушерство и гинекология

В периода 27-29 май 2022 година Медицинският университет в Плевен беше домакин на Седмото издание на Модерното училище по акушерство и гинекология, съобщават от Университета. Събитието привлече над 120 участници от страната и чужбина – млади лекари, специалисти и студенти по медицина. Идеята за провеждане на младежкия форум се заражда преди 11 години по инициатива на д-р Йоана Иванова и д-р Елица Гьокова. Целта на Модерното училище е да бъде платформа за споделяне на опит и знания за последните тенденции в акушерството и гинекологията, фетална медицина, бременност и усложнения, диагностика и лечение на рака на гърдата и заболявания на женската полова система.
Начало на научната програма на Модерното училище по акушерство и гинекология‘2022 даде акад. Григор Горчев, който приветства участниците и изнесе първата лекция за историята и перспективите в развитието на минимално инвазивната хирургия в България. Официално форумът бе открит от ректора на Медицинския университет проф. д-р Добромир Димитров, който представи лечението на гинекологични тумори чрез утразвукова Хайфу хирургия.

В хода на Модерното училище бяха организирани секции за гинекология, за онкогинекология, фетална медицина, рак на гърдата и бременност. Видни лектори от страната и чужбина изнесоха лекции по време на младежкия научен форум. В научната програма на училището за млади лекари се откроиха имената на акад. Григор Горчев, проф. Явор Корновски, проф. Славчо Томов, д-р Румен Велев, доц. Петя Чавеева, доц. Ангел Йорданов и д-р Мирела Василева. Световно известни имена изнесоха присъствени и онлайн лекции за участниците във форума – проф. Кипрос Николаидес, бащата на феталната медицина, проф. Майлък Щарк, проф. Джан Карло ди Ренцо, който е вторият баща на феталната медицина, както и проф. Жерард Висер от Международната Федерация по акушерство и гинекология.
Младите лекари и студенти по медицина имаха възможност да се включат в пет уъркшопа на различни теми – лапароскопска хирургия на тренажори, хирургични шевове, фетална морфология, неонатология и спешни състояния.
„Щастливи сме, че Модерното училище се завърна в Медицински университет – Плевен след три години затишие и изпълни целта си да привлече светилата в акушерството и гинекологията за аудиторията от студенти и млади лекари“, сподели д-р Йоана Иванова, организатор на младежкия форум.

Подобни новини

Back to top button