ОбществоПолитика

Паричните преводи в евро ще пристигат в рамките на десет секунди

В сряда евродепутатите приеха нови правила, за да гарантират, че преведените средства пристигат незабавно в банковите сметки на непрофесионални клиенти и фирми в целия ЕС.

Новият регламент има за цел да гарантира, че непрофесионалните клиенти и предприятията, особено МСП, няма да се налага да чакат да получат парите си. Безопасността на трансферите също следва да се повиши. Банките и другите доставчици на платежни услуги ще трябва да гарантират, че кредитните преводи са достъпни и обработени незабавно. Текстът, вече съгласуван с държавите членки на ЕС, актуализира настоящите правила на Единната зона за плащания в евро (SEPA).

Незабавен кредитен превод

Кредитните преводи ще се извършват незабавно, независимо от деня или часа – парите трябва да пристигнат в сметката на получателя в рамките на десет секунди. Платецът следва също така да бъде информиран в рамките на десет секунди дали прехвърлените средства са били предоставени на предвидения получател.

Държавите членки, чиято парична единица не е еврото, също ще трябва да прилагат правилата, когато сметките вече предлагат редовни операции в евро, след по-дълъг преходен период. Ще има специална дерогация от извършването на плащането в рамките на десет секунди за такива сметки извън работното време, считайки евентуалните опасения относно достъпа до ликвидност в евро.

Безопасност на клиентите, наказания и санкции

За да се гарантира безопасността, доставчиците на платежни услуги следва да разполагат със стабилни и актуални мерки за разкриване и предотвратяване на измами, за да се избегне попадането на кредитни преводи в грешна сметка поради измама или грешка. За тази цел доставчиците на платежни услуги, извършващи дейност в ЕС, следва незабавно и без допълнителни такси да предоставят услуга за проверка на самоличността на получателя.

Като допълнителна предпазна мярка срещу измами доставчиците на платежни услуги следва да позволят на своите клиенти да определят максимална сума за незабавни кредитни преводи в евро, която може лесно да бъде променена преди следващия превод.

Ако доставчикът на платежни услуги не изпълнява задълженията си за предотвратяване на измами и това доведе до финансови щети, клиентът може да поиска обезщетение от доставчика на услуги съгласно новите правила.

Доставчиците на платежни услуги, които предлагат незабавни кредитни преводи, следва също така да проверяват дали някой от техните клиенти подлежи на санкции или на други ограничителни мерки, свързани с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Таксите остават същите

Таксите, прилагани от доставчици на платежни услуги по отношение на операциите за незабавен кредитен превод в евро, не могат да бъдат по-високи от таксите, прилагани за операции по „немигновен“ кредитен превод в евро.

Цитат

Михил Хогевен (ЕКР, Нидерландия) заяви: „Регламентът за незабавните плащания бележи дългоочакваната модернизация на плащанията в рамките на единния европейски пазар. Клиентите вече могат да се сбогуват с неудобството да чакат два или три работни дни, за да получат достъп до парите си. Ние осъществихме нещо, от което хората и предприятията наистина се интересуват: прехвърляне на пари в рамките на 10 секунди по всяко време на деня“.

Следващи стъпки

Текстът беше приет с 559 гласа „за“, 7 „против“ и 35 „въздържал се“. Новите правила влизат в сила 20 дни след публикуването им в Официален вестник на ЕС. Държавите членки ще разполагат с 12 месеца, за да приложат регламента.

Подобни новини

Back to top button