ИсторияЛичностиОбщество

Почит и признателност за подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България

С поднасяне на цветя, патриотични песни и вой на сирени Плевен почете 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Паметният ритуал по повод 146-годишнина от гибелта на поета – революционер се състоя пред паметника му на едноименния булевард в града от 11:30 часа в присъствието на десетки плевенчани, сред тях и много деца.
Свята признателност засвидетелстваха представители на местната власт в лицето на председателя на Общинския съвет на Плевен Мартин Митев и общински съветници, кметът Георг Спартански и представители на общинската администрация, представители на институции, политически партии, обществени организации, бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, много деца от училищата в Плевен. Традиционно в честването се включиха и военнослужещи от Плевенския гарнизон.
Ритуалът започна с панихида, отслужена от свещеници от плевенските православни храмове, след което 6-годишният Борис Петков от Детска градина „Незабравка“ рецитира стихотворението „Аз съм българче“. Патриотични песни прозвучаха в изпълнение на Вокална група „Ботевци пеят“ при Начално училище „Христо Ботев“.
Със стиховете на поета Балчо Балчев – „Баладично писмо“, започна словото си по повод 2 юни кметът Георг Спартански и отбеляза: „Нека всеки, когато остане сам със съвестта си, да помисли и да си даде отговор дали сме достойни за паметта на онези, които загинаха, за да ни има нас.“
Пред паметника бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност, а воят на сирените точно в 12 часа смълча всички присъстващи.

Кметът на Община Левски Любка Александрова, общинското ръководство и администрация, НЧ „Георги Парцалев – 1901”, ученици, деца и граждани почетоха подвига и саможертвата на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България пред паметника на гениалния поет, публицист и революционер, за когото любовта към родината бе над всичко.
„Жив е той, жив е! Там на Балкана,
потънал в кърви лежи и пъшка
юнак с дълбока на гърди рана,
юнак във младост и в сила мъжка…”
Ботевите стихове пред паметника на поета рецитира Красимир Кръстев. С цветя и минути мълчание жителите на Левски изразиха своята почит и признателност за подвига на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Подобни новини

Back to top button