ИзкуствоКултура

Предстои осмият Международен фестивал на китарата в Плевен

В Плевен от 1 до 5 юли ще се проведе осмият поред Международен фестивал на китарата. Това издание ще е с по-наситена и разнолика програма, с познати вече любимци и нови имена на класическата и електрическа китара, съобщават организаторите на музикалния форум. 

Концертната част от програмата ще бъде с две локации.  

На голямата открита сцена в парка на Регионален исторически музей (РИМ), в три поредни вечери, от  1 до 3 юли, ще се качат фламенко фюжън групата DEL PADRE, изпълнители от новата българска генерация в електрическата, бас китара и барабани; групата, която прави музика с послания – STUDIO 84 Project и майсторът на еклектичния стил в музиката Илин Папазян – NINIO.

Китарните вечери в двора на музея ще бъдат допълнени с детски сцени, отворени ателиета за артистично оживление и креативност, водени от гост артист-изпълнители и най-добрите ученици на плевенските китарни педагози.

Втората локация на фестивала ще е зала „Божко Шойков“ на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“, където ще се проведат концерти с участието на нови световни имена на класическата китара.

„Големият пробив тази година е Горан Кривокапич от Черна гора –  един от водещите китаристи и камерни музиканти“, подчертават организаторите на фестивала. На плевенска сцена идва италианецът Нино Д’Амико, който има успешна европейска кариера и призове в конкурси.

В програмата е включен концерт на победителите в предишни издания на международния конкурс от фестивала, на мандолинен квинтет „Сезони“. Новият си репертоар ще представят трио „Ралченица“: Петър Ралчев, акордеон, Атанас Уркузунов, китара и Мие Огура, флейта.  

Всичко за Международен фестивал на китарата Плевен може да се види на официалния му сайт.

Подобни новини

Back to top button