Водещи новиниИзкуствоКултураОбществоПолитика

Обещано: Ремонтът на театъра ще започне тази година

Ремонтът на ДКТ „Иван Радоев“ в Плевен ще започне до края на годината. Това отговаря министърът на културата Атанас Атанасов в отговор на мой парламентарен въпрос относно срок и възможности за финансиране на ремонта, пише в публикация във Фейсбук профила си народният представител Илиян Йончев.

И допълва: На 27 януари т.г. всички народни представители от 15 МИР-Плевен подписахме искане до Министъра на културата за осигуряване на необходимите средства за неотложния ремонт на театъра. Преди това провеждахме множество срещи по темата, включително и в парламентарната Комисия по култура. На 9 февруари тогавашният директор на театъра Васил Василев (а сега директор на Народния театър) внесе писмо с молба за отпускане на необходимите средства в размер малко над 4.7 млн. лв. Само три месеца по-късно искането на театъра е одобрено и средствата ще бъдат отпуснати; в момента се очаква Министърът да издаде заповед за започване на ремонта. Благодаря на Васил Василев за навременната, адекватна и сърцата грижа за състоянието на сградата и трупата на театъра.

Сградата, която обитава плевенската трупа, е построена в края на 19 век, и разполага с четири сцени: голяма, камерна, сцена “Фоайе” и Арт–клуб (кафе-театър).

Предстоящият ремонт е поредна важна стъпка за съхраняване на безценната история и културно наследство на нашия град. И поредно доказателство, че когато гражданите и народните представители работят заедно, няма нищо невъзможно, завършва ФБ поста на г-н Йончев.

Подобни новини

Back to top button