ИсторияКултураЛичностиСветски новини

Здравка Балабанова събра в книга 50 любопитни и поучителни истории от миналото на Плевен

С представянето на 6 юни на книгата на Здравка Балабанова „За да се помни“ започнаха проявите по случай 70-годишнината на отдел „Държавен архив“ – Плевен.

Водещ на срещата беше Габриела Валова, главен експерт в отдел „Държавен архив“ – Плевен. Приветствие към госпожа Балабанова отправи началникът на отдел „Държавен архив“ – Плевен, Маринела Йорданова, която покани присъстващите и на следващите прояви в празничната седмица на институцията.

Госпожа Балабанова е дългогодишен архивист. Тя е инженер по образование, но почти целият й професионален път е преминал в архивите, първо в София, а след това – в Плевен. Това е голям късмет за плевенчани, защото освен да обучава по-младите си колеги, Здравка Балабанова открай време събира зрънце по зрънце интересни истории от Плевенския край. И сега, благодарение на подкрепата на семейството си, ги издаде в книга.

На любопитни и неизвестни факти тя попада през архивните документи, които обработва. Както сама сподели при представянето на книгата,  винаги си записва източника и ако нещо я заинтригува, продължава да търси още и още документи. Всички 50 статии в книгата са написани на база на архивни документи, предимно от Плевенския държавен архив, но също от архивите в Перник, Русе и Пловдив, където е срещнала колегиална отзивчивост. Съдържанието е разпределено географски, като най-много са материалите за Плевен, следват Стежерово, Пордим, Тръстеник, Долни Дъбник, Комарево и Ставерци. Има и раздел „Администрация“, в който можете да научите защо кметските назначения не се посрещали добре, какви наказания е налагал областният управител Борис Казанлиев, за извращенията при национализацията в селата в Плевенско и колко е струвало на плевенчани преминаването и престоя на съветската армия в края на 1944 г.

Здравка Балабанова се гордее особено много с някои уникални открития, които е направила при издирванията си. Като фактът, че първата в страната футболна сватба на стадион се е състояла в Плевен, на 23 май 1943 г., че при управлението на кмета Тодор Табаков са построени 6 нови училища и са получили имена, и много от улиците в Плевен, които до 1908 г. са били обозначавани с числа, също са наименовани. Резултат от упоритата работа на Здравка Балабанова са 3 статии, свързани с най-старото плевенско читалище – „Съгласие 1869“, като две от тях са посветени на одисеите около двете негови сгради. Подробно е разучила авторката живота на плевенчанина Борис Цонев, наречен от пресата Баща на българското хоро, който е описал по създадена от него система 2 650 хора. Има и лични истории, като тази за горчивата съдба на забравените големи плевенски дарители Драга и Иван Хаджирачеви, за стохилядния гражданин на Плевен, за ученичката Катя Попова, за първия ни космонавт Георги Иванов и прохождането му в летенето.

От книгата на Здравка Балабанова днешните политици могат да почерпят опит и да вземат поука от грешките на предшествениците си.

А както каза на представянето журналистът Иванка Ватева, в много от историите се крият сюжети за цели романи, а защо не за пиеси или филми.

На представянето на книгата дойдоха много бивши служители на „Държавен архив“ – Плевен, краеведи, библиотекари, плевенчани, които живо се интересуват от историята на своя град.

Книгата „За да се помни“ ще намерите в книжарници „Грамма“ в Плевен.

А ние очакваме от Здравка Балабанова още интересни истории, които да събере в нова книга.

Подобни новини

Back to top button