ЗабавленияКултураСтраната

Тази събота – Регионален кръг на ХIІ Национален събор Копривщица‘2022

На 5, 6 и 7 август 2022 година в Копривщица ще се проведе XII Национален събор на българското народно творчество. Съборът се организира от Министерство на културата, Община Копривщица, областна администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Медийни партньори на Събора са Българска национална телевизия, Българско национално радио, Българска телеграфна агенция.
По регламент Националният събор на народното творчество преминава през два етапа на реализиране – регионален и национален. Първият етап, който приключва до 15 юни 2022 година, се провежда във всички административни области на страната. В селекционните комисии се включват експерти от ИЕФЕМ – БАН. Излъчените от областите изпълнители се представят на националния етап в Копривщица. До 1 юли 2022 година в Министерството на културата и в Община Копривщица постъпва информация за точния брой на участниците от отделните региони със съответните програми и времетраене на изпълненията. Съборът протича с изяви на 7 сцени.
Националният събор на българското народно творчество в Копривщица съществува от 1965 година, а от 2016 година е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
В Плевен Регионалният кръг (първи етап) на ХIІ Национален събор на народното творчество – Копривщица‘2022 ще се проведе в събота, 11 юни 2022 година от 10 часа в Английския двор на сградата на Областната администрация в Плевен, пл.„Възраждане“ № 1, етаж 1.

Подобни новини

Back to top button