БизнесОбществоПроблемиСтроителство

Поредно удължаване на срока за ремонт на „Ечемишка“

Новият срок за приключване на ремонта на тунел „Ечемишка“ на магистрала „Хемус“ е края на август, съобщи днес председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев. Това означава, че почти цяло лято всеки уикенд ще се образуват традиционните задръствания. Алтернативата е преминаване през стария път, използван преди построяването на магистралата, който е двупосочен, след изкърпването наскоро в добро състояние, но през него минават всички тирове.

Основният ремонт на тунел „Ечемишка“ започна на 27 май 2021 година, като първоначално беше обявено, че той ще продължи четири месеца. Срокът два пъти беше удължаван по различни причини – забавяне в производството и доставките на материали вследствие на епидемиологична обстановка, свличането на вече положен бетон и т.н. Последният срок за пускането на „Ечемишка“ беше края на април, но заради проблемите с плащанията на пътностроителните фирми и той не беше спазен.

Ремонтът на тунел „Ечемишка“ беше предвиден като част от мерките, взети след смъртния случай в същата тръба през февруари 2017 г., когато лампа падна върху движещ се автомобил и уби пътуваща в него жена. След инцидента беше направена проверка и служебният кабинет на Огнян Герджиков констатира, че всички тунели по „Хемус“ и „Тракия“ имат нужда от основен ремонт.

През есента на 2019 г. Европейската комисия изпрати уведомителни писма до няколко държави, сред които и България, които не спазват директивата за минимални мерки за безопасност в тунелите, дълги над 500 м. Досега за ремонта на двете тръби на тунела са изхарчени или предвидени общо около 30 млн. лв., а настоящият се извършва от държавната фирма „Автомагистрали“.

Информация на dnevnik.bg

Подобни новини

Back to top button