ОбществоОбщинска и държавна администрацияПолитикаПроблемиСтраната

Бойко Рашков: Около 1 млрд.лв. от парите за пътища и АМ „Хемус“ са отишли за строеж на луксозни имоти

Oколо 1 милиард лева, дадени от правителството на Бойко Борисов за строеж на пътища, са били отклонени по сметки на дружества и лични сметки, изтеглени и използвани за строеж на луксозни жилищни сгради, вили, вилни селища и нежилищни сгради – в София и на около сто километра „малко на запад“ – това обяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на пресконференция, на която даде отчет за извършената работа на МВР от началото на годината до края на май.

Той отказа да назове имена с мотива, че това е оперативна информация, която се разследва. Рашков настоя, че ведомството му се реформира, но това не ставало бързо. Някои от реформите са вече завършени, посочи той. Отклони въпроси за предложението да оглави антикорупционната комисия, обявено от премиера Кирил Петков.

„Автомагистрали“ превела над 80 милиона лева на друго дружество авансово за лот 8, като в края на 2020 година е закупен имот в центъра на София за 27 милиона. В момента там вървят активни строителни дейности, посочи той.

Други 14 милиона лева отиват в дружество за жилищни и нежилищни сгради, а 900 хиляди лева отиват по лични сметки на собствениците с основание дивидент. Шест милиона лева отиват по сметки на други дъщерни дружества. Дванадесет милиона от парите за лот 8 отиват за дружество, което превежда 8,5 милиона дава на лична сметка на физическо лице с основание договор. Няколко месеца по-късно този договор е прекратен, а дружеството – преобразувано.

Лицата, получили пари с основание „дивиденти“ и „договор“, пренареждат парите в сметки в ОАЕ. Собствениците на фирмите правят същото, посочи Рашков.

По лот 5 на „Хемус“ АПИ е превела на държавното дружество „Автомагистрали“ 670 млн. лв., като дава авансово над 100 млн. лв., без да има дори договор за строителство. Тези пари са преведени на 5 други дружества по 10, 12, 14, 15 млн. лв., като парите са изтеглени на каса. Едно от дружествата е построило луксозно вилно селище, разкри Рашков.

По информация на dnevnik.bg и dariknews.bg

Снимка: БГНЕС

Подобни новини

Back to top button