ИсторияКултураНаука

„Държавен архив“ – Плевен завърши юбилейната си седмица с тържество

Доц. д-р Михаил Груев, председател на държавна агенция „Архиви“ връчи грамоти и плакети

До седмица ще е достъпен онлайн архивът на Гоце Делчев

Какви са тенденциите в развитието на архивите у нас и какво предстои в близко бъдеще, попитахме доц. Груев. Все така висок е интересът към архивните документи, но докато посещенията на място намаляват, все повече хора ползват дигитализираните документи, каза председателят на ДА „Архиви“. Новината от него е, че до седмица ще бъде качен в сайта на агенцията архивът на Гоце Делчев. Предстои това да стане и с архива на Константин Стоилов и на Бистра Винарова – съпруга на Симеон Радев.

В петък, с тържество в компанията на настоящи и бивши служители, приятели и представители на училища и институции отдел „Държавен архив“ – Плевен сложи край на празничната седмица по повод 70-годишнината си.

Поздрав с 2 песни поднесе вокална група „Ботевци“ от начално училище „Христо Ботев“ – Плевен.

Празненството уважи председателят на държавна агенция „Архиви“, доц. д-р Михаил Груев. В приветственото си слово той каза: „За мен е особена чест да присъствам днес тук. Не само защото по някакъв начин съм свързан емоционално с град Плевен. А защото високо ценя труда на колегите от Плевенския архив. Оценявам техните достижения във всички архивни дейности и процеси, които те извършват с особен ентусиазъм и се надявам да продължат да го правят. Вашето присъствие тук, на толкова много хора, представители на Общината, на читалища, училища, детски градини е една справедлива оценка за заслугите на нашите колеги и само по себе си атестат за тяхната работа. Присъствието на бивши ръководители на Плевенския архив говори за приемственост, затова съм сугурен, че в следващите години ще продължаваме да мадграждаме постигнатото. Искам да пожелая на колегите от архива много здраве. Да продължавате да възприемате архивистиката не толкова като професия, а като мисия, на която сме се посветили“.

С оригинални стихове, посветени на архивното дело поздрави домакините поетът Боян Горанов.

Бяха връчени ежегодните грамоти за приятел, дарител и читател на 2021 г. Специална награда за „Приятел“ получи детска градина „Славейче“ с директор Анелия Мишева. Доц. Михаил Груев поднесе грамота и плакет. Читател на 2021 г. е Анелия Първанова от Регионален исторически музей – Плевен, а за дарител на годината беше обявена Елена Христова Трифонова – дъщеря на арх. Христо Ковачев.

Директорът на „Държавен архив“ – Плевен Маринела Йорданова благодари на всички присъстващи и връчи благодарствени юбилейни грамоти на личности и учреждения, допринесли за развитието и полуляризирането на дейността на архива. Грамоти получиха дългогодишните директори Добринка Игнатова и Иванка Бошнакова, Георги Андреев, Здравка Балабанова, Славка Дончева, Иванка Тонева, Анелия Атанасова, Грозданка Мангова, Янка Върбева, Георги Несторов, Камелия Симеонова, Боян Горанов, Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, с директор Малинка Маринова, начално иновативно училище „Христо Ботев“, с директор Цветелин Горанов и Браншова бизнес камара, с председател Ралица Иванова – за любезното съдействие и подкрепа за отбелязването на юбилея.

На финала ефектен танцов поздрав поднесе още една ученичка от НУ „Христо Ботев“ – балерината Виктория Иванова, ученичка в I клас.

Водещ на церемонията беше Габриела Якова, десетокласничка от ПГТ „Алеко Константинов“.

Подобни новини

Back to top button