ИзкуствоКултура

Зорница Иларионова и Стойчо Стоянов представят “Йовано, Йованке” с ново видео

На 29 юни от 19:00ч. Зорница Иларионова и Плевенска филхармония под палката на маестро Йордан Камджалов ще представят музиката на Брамс – концерт за цигулка и оркестър на фестивала „Софийски музикални седмици“ в зала България.

Всеки е чувал народната песен от македонския край – Йовано, Йованке.  Песента, в която се разказва за невъзможната любов на момче и момиче. Но едва ли повечето хора могат да си я представят с акустично класическо звучене. Само с китара и цигулка.

 „Златното момиче на цигулката“, както я наричат, Зорница Иларионова и китаристът Стойчо Стоянов са решили да докажат, че комбинацията между фолклор и класическо звучене също може да се получи добре. Идеята е на Стойчо Стоянов, който създава аранжимента на песента  с желанието да вдъхне нов живот на българските песенни традиции. Цигулката е единственият инструмент, който може да се доближи до човешкия глас, затова той избира да покани цигуларката Зорница Иларионова за продукцията и чрез нейната дълбочина, чувствителност, перфектен тон да ни разкажат любовната история в песента „Йовано, Йованке“.

Стойчо Стоянов е брилянтен китарист и основател на музикална школа XS Artists music school. Работи активно в различни музикални продукции с Нели Петкова,  Виктор Калев, Николай Урумов, Йоана, Михаела Маринова, Васил Петров. Работил e в екипа на X Factor като музикант, аранжор и изпълнител на живо.

С впечатляващата си музикална изразителност и техническо съвършенство, Зорница Иларионова бързо се утвърждава като един от най-търсените и популярни артисти на своето поколение. Носителка на редица международни награди и представя достoйно страната си на престижни музикални и световни сцени. Завършваобразованието си в Мадрид, Испания в Escuela Superior de Musica Reina Sofia, в класа на световноизвестния педагог проф. Захар Брон, после в Нов български университет при проф. Марио Хосен. Специализира и в Италия при проф. Павел Верников.

Представяме ви необикновената, стилна и въздействаща продукция на една от емблематичните народни песни „Йовано, Йованке“ в изпълнение на Зорница Иларионова (цигулка) и Стойчо Стоянов (китара): https://www.youtube.com/watch?v=Q2D8YvUT2FQ

Подобни новини

Back to top button