ИзкуствоКултураОбщество

Седем представители ще има Плевен на събора в Копривщица

Първият етап – регионалният, на XXII-я Национален събор на народното творчество в Копривщица се проведе на 11 юни, събота, в английския двор на Областна администрация – Плевен. Двама индивидуални изпълнители и пет фолклорни групи ще представят Плевенския край  на събора тази година. Комисията, която извърши подбора на участниците, се председателстваше от Виолета Иеремиева, заместник-областен управител на Плевен и членове: доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българска академия на науките и Димана Димчева от отдел „Етнография“ на РИМ – Плевен.

Г-жа Виолета Иеремиева откри събитието с приветствие към участниците, в което сърдечно им благодари за това, че именно те са пазителите на националния ни дух и са безспорната съкровищница на България. Тя изрази убедеността си, че участниците от Плевенска област ще се представят достойно на Събора в Копривщица и ще дадат повод за гордост на всички нас.

Предствителите ни ще изпълнят обичаите Ладуване, Дойлада, Кумичене, коледарски песни, както и автентични хора и игри, съхранени от фолклорните групи към читалищата в град Койнаре, селата Телиш, Ракита и Гиген. Двамата индивидуални изпълнители са певецът Цветан Близнашки от с. Писарово и 12-годишният Георги Дамянов от с. Байкал, който свири на кавал и направи огромно впечатление с изпълнението си.

Г-жа Иеремиева  обеща на Георги, че ще следи с нетърпение и в очакване неговите бъдещи изяви и развитие. Най-малкият участник от област Плевен тази година на събора в Копривщица ще бъде осемгодишната Силвия от с. Телиш, която участва в обичая Ладуване. На всички участници в Регионалния кръг, заместник областният управител Виолета Иеремиева връчи грамоти от името на Областна администрация – Плевен.

 „Важното е да имаме съзнанието за ценността и за значимостта на културата ни като нация, като идентичност, като самоопределяне, като мислене за себе си, защото можем да сме и сме хора на света, но е още по-важно да знаем от къде идваме, какво стои зад нас като корен и памет“ сподели доц. д-р Веселка Тончева.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица тази година ще се проведе на 5, 6 и 7 август. Съборът съществува от 1965 г., а от 2016 г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Подобни новини

Back to top button