Водещи новиниКултураЛичностиОбщество

Скулптурна композиция на Григор Вачков, Георги Парцалев и Дончо Цончев искат да има в Левски

С обявяването на идеен проект на Община Левски за изграждане на скулптурна композиция на емблематичните за община Левски големи творци – Григор Вачков, Георги Парцалев и Дончо Цончев започнаха Празниците на изкуствата в памет на Георги Парцалев в Левски. На срещата „Приятелите на Дончо Цончев разказват”, с участието на Румен Петков и на писателя, на журналиста и издател Иван Гранитски, кметът на община Левски Любка Александрова изрази огромното желание на Общината да съхрани паметта за обичаните творци и артисти оставили трайна следа в духовното ни пространство, в сърцата на съгражданите и поколения българи.
„С тази любов искаме да пазим паметта за тях, дължим я на тях, защото те са от нашите корени, и на българите. В годините се опитваме да сме на висотата на този дълг, опитваме са да създадем такива институции, които да предизвикат цяла България да ги знае. Надявам се да успеем да създадем и културния комплекс „Парцалев”, и летния театър, да се построи и музея „Георги Парцалев”, каза Любка Александрова. И добави: „Една от стъпките е скулптурна композиция с автор на първоначалната идея общинския съветник Дочко Дочев…Надявам се с помощта на всички хора, които ще се запалят от идеята, с помощта на Общинския съвет, с помощта на многобройните им приятели, сред които са Иван Гранитски и Румен Петков, да успеем. Това е кауза на Община Левски, която си заслужава усилията и затова я обявяваме в началото на „Празници на изкуствата – Парцалев”2022…”.
Целта е скулптурната композиция на Григор Вачков, Георги Парцалев и Дончо Цончев да бъде готова до 90 годишнината от рождението на Дончо Цончев – 27 юли 2023 година. Специално създаден инициативен комитет ще работи по идеята и ще търси съмишленици от цяла България за паметното дело.
Време е паметта за наши достойни и велики съвременници, нещо което напоследък липсва, да бъде увековечена и с паметници, споделиха авторът на идеята Дочко Дочев и Румен Петков. „Не съумяваме да покажем българският дух и величие от последните 100 години и по този начин не излъчваме тази гордост, която нашата история заслужава“, отбеляза Румен Петков. Той е добави, че са малко общините, които полагат усилия в тези трудни години и съумяват да покажат достойнството на местната гордост, което ни прави по-силни и по-българи.
Иван Гранитски също се подкрепи идеята, като поздрави кмета на Общината и всички съпричастни. Според него тя е важна тъкмо днес защото призовава обществото към съзидание и диалог в духа на големите творци Григор Вачков, Георги Парцалев и Дончо Цончев. Тяхното творчество е насочено към доброто, онова, което не разделя хората, а ги събира. Гранитски обяви, че около 100 избрани творби, романи и сборници с разкази на Дончо Цончев, по идея на кмета на Община Левски, ще достигнат до библиотеките в община Левски за да докоснат човешката душа с помощта на големия писател.

Подобни новини

Back to top button