ЗабавленияНаукаОбразованиеПрирода

С вълнуващи преживявания премина 18-то Национално Астро парти Байкал

На 10 и 11 юни на красивия бряг на река Дунав при Байкал се проведе 18-то Национално Астро парти Байкал. Станалото вече традиционно събитие бе под патронажа на Министъра на образованието и науката акад. Николай Денков и на кмета на община Долна Митрополия Поля Цоновска.
Организатори са Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Регионално управление на образованието в Плевен, Община Долна Митрополия и Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси (ОЦИДЗИ) в Байкал. Партньори на проявата са: Съюз на астрономите в България, Катедра Астрономия, Физически факултет на Софийски университет, Институт по математика при БАН, Съюз на физиците в България Астрономическа асоциация, НАОП “Николай Коперник” във Варна, УАСГ. Международни партньори на Астро парти Байкал са: Международен астрономически съюз (IAU) – офис Астрономия за развитие, Европейска асоциация за астрономическо образование (ЕААЕ), NASE (Network Astronomy School Education-IAU), GTTP – Galileo Teachers Training Program, Европейска училищна мрежа EUN (European School Net) – SCIENTIX, UNAWE – UNIVERSE AWARENESS (Информираност за вселената), SPACE AWARENESS (Информираност за космоса), SpaceEU.
Участници са ученици и учители по физика, любители астрономи от България.
Главната тема на Астро парти Байкал 2022 бе “Обучението по физика и астрономия в класната стая и извън нея”.
Поздравителен адрес към всички участници поднесоха Цецо Андрейски, зам.кмет на Община Долна Митрополия и Яна Личева, ст.експерт ПНЕ, РУО – Плевен.

Програмата включи дейности чрез STEAM подхода с ученици и учители, които провокират любов към науката физика и астрономия, математика, информационни технологии, изкуства и биология. Организираните кръгла маса “От учители за учители” и астроработилници бяха вълнуващи, занимателни и обогатяващи знанията за всички присъстващи. Образователните лекции на гл.ас. д-р Ева Божурова от НАОП “Николай Коперник” – Варна, Цеца Цолова – SCIENTIX посланик и учител в ПМГ – Ботевград, доц.д-р Стоянка Иванова от УАСГ София, Нели Иванова, директор на НАО “Галилео Галилей” – Силистра и Иво Джокин бяха презентирани по иновативен и вълнуващ начин. В Астроработилница участниците работиха по проект „Пътуване и навигация с използване на астрономия“, проект на NASE и IAU като изработиха модели на квадрант “Пистолет” и Слънчев часовник и направиха измервания с тях.
Всички присъстваха на астрономическата вечер „Под звездите на Дунав“ с концерт на Музикална формация “Фамилия Чапанови” от Плевен и група “Space Voices” – ученици от Тръстеник.
С помощта на ААС – Боряна Бончева и Володя Велков, участниците се запознаха с устройството на телескопа, но за съжаление условията не позволиха провеждането на астрономически наблюдения. На следващият ден се проведе наблюдение на водолюбиви птици по река Дунав.
Участниците получиха сертификат за участие, а учениците и сертификат „Любител астроном“ и грамота “Приятел на Дунав”, както и астрономически награди от кмета на община Долна Митрополия Поля Цоновска. Програмата завърши с посещение на археологически резерват “Улпия Ескус”.

Подобни новини

Back to top button