ЖивотновъдствоСтраната

До 25 хил. лева могат да получат стопаните по схемата за доилна техника

Животновъдите могат да кандидатстват от 12 октомври до 5 ноември 2021 година за подпомагане по схемата „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко“, информират от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Документи ще се приемат в областните дирекции на Фонда по място на осъществяване на дейността по проекта.
Целта на държавната помощ е да стимулира земеделските стопани да направят инвестиции за подобряване на общата производителност и устойчивост на стопанствата си и по-специално да намалят производствените разходи.
По схемата се възстановяват до 50% от извършените разходи за инвестиции, като максималният размер на помощта е в размер до 25 хил. лева. Подпомагането се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции в стационарни и мобилни доилни съоръжения, оборудване за съхранение на мляко и съоръжения за изкуствено изхранване на новородени животни с мляко. Средствата ще се изплащат по банкова сметка на кандидата след доказване на целевото изпълнение на инвестицията.
Определеният бюджет на помощта за 2021 г. е в размер на 2,5 млн. лв., който ще се разпределя до изчерпването му по реда на кандидатстване. Схемата е разработена по предложение на браншовите организации в сектор „Млечно животновъдство“ и ще се прилага за трета поредна година. Срокът ѝ на действие е удължен до 31.12.2022 г.
Кандидати по схемата могат да бъдат земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за период от най-малко 3 (три) години назад, считано от датата на кандидатстване, както и организации и групи производители, признати със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.
Схемата за държавната помощ, указанията и документите към тях са публикувани на интернет страницата на ДФ „Земеделие“.

Подобни новини

Back to top button