Водещи новиниКултураЛичности

Празниците на изкуствата „Парцалев 2022“ бяха официално открити

В сряда, 15 юни, с емблематичната песен за Георги Парцалев по текст на Дулинко Дулев, музика на Борис Пантелеев и изпълнение на Боряна Пантелеева по традиция беше поставено началото на празниците на изкуствата в салона на НЧ „Георги Парцалев – 1901”, съобщават от администрацията на Община Левски.
Боряна Пантелеева отправи покана към всички в препълнения салон на читалището да гледат и концерта, организиран от нея и екипа й – продължение на проекта на нейния баща „Децата на Левски пеят” на 16 юни от 21 часа на откритата сцена пред Общината.
„За 17-та поредна година организираме тези празници, за да си спомним за човека, актьора, комика, нашия съгражданин Георги Парцалев, който до ден днешен остана ненадминат в своето изкуство, със своя талант, със своите успехи, защото той, недипломираният медик лекуваше душите и сърцата ни с най-чудодейното лекарство – неговата смехотерапия. Каквото и да кажем за него винаги ще е малко…” каза при откриването Силвия Сашкова, секретар на НЧ „Георги Парцалев – 1901”.

„Усещането е невероятно винаги, когато се изправя тук на сцената, пред препълнения салон на НЧ „Георги Парцалев – 1901”, за да открия седмицата на Георги Парцалев в град Левски. Седмицата, в която си спомняме за Парцалев, разказваме си случки от неговия живот, спомняме си за невероятните му и ненадминати роли… Хора като него не се раждат всеки ден. Паметта, която всеки един носи в сърцето си и предава на децата си, е смисъла на тези дни. Аз много се радвам, че през последните години, в които имам честта и удоволствието да стоя пред такъв пълен салон в рамките на Парцалевата седмица, пълен с деца, възрастни, с левчалии от всички поколения и хора от цялата околия… Направихме и хубава традиция да откриваме дните на Георги Парцалев с премиера на самодеен театрален колектив „Георги Парцалев” режисиран от Веско Плачков – баща. Този трепет и това нетърпение, с което хората очакват неговите постановки си личи и сега и се надявам с невероятния заряд, с който стартираме официално Празниците на изкуствата „Парцалев – 2022” всички дни да ви донесат истински хубаво настроение. Със спомена за Парцалев ще върви и радостта от това, че и днес можем да се радваме на децата и на нашите творци, на хората, които и днес дават всичко от себе си, за да живее артистичния дух в община Левски, такъв какъвто е родил и Парцалев, и Гришата Вачков, нашите големи актьори” сподели Кметът на Община Левски Любка Александрова.
Преди представлението „Криворазбраната цивилизация” на самодеен театрален колектив „Георги Парцалев” режисьорът Веселин Плачков благодари на всички, помогнали за постановката, на кмета на Община Левски, на настоятелството при НЧ „Георги Парцалев – 1901” и читалището в Градище. С минута мълчание беше почетена паметта на двама творци и артисти от самодейния колектив, напуснали този свят в периода на подготовката на спектакъла – артиста Стефан Личев и народната певица Мариета Аспарухова, участвала при подготовката на песните за представлението.

Подобни новини

Back to top button