ОбразованиеОбществоСтраната

Над 2900 ученици в България се обучаваха тази година безплатно в Училищна Телерик Академия

Приемът за следващата учебна година започва в началото на септември

Училищна Телерик Академия – най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас, обяви в четвъртък, 23 юни 2022 година, че през учебната 2021-2022 г. са приети и са се обучавали безплатно на програмиране и дигитални технологии 2 911 ученици в 130 школи в 41 населени места в България. Това е ръст на участниците с 16% спрямо предходната година в момент, в който дигиталните умения са от ключово значение. Кандидатстването за следващата учебна година ще започне през септември.
„В днешно време дигиталната грамотност е също толкова важна колкото функционалната. Изминалата учебна година, макар и изпълнена с предизвикателства, затвърди ключовото значение на дигитални компетенции и необходимостта от умения за работа с технологии. Радваме се да споделим, че обучихме рекорден брой ученици и ги подготвихме за дигиталното настояще.“, коментира Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.
Вече близо 12 години Училищна Телерик Академия подготвя деца и младежи за дигиталните професии на бъдещето, като досега са обучени безплатно над 17 000 ученици. Рекорден е броят на участниците през изминалата учебна година – над 2 900 или с близо 16% повече спрямо 2020-2021 г.
79% от приетите се обучават за първи път в Училищна Телерик Академия, а останалите 21% продължават обучението си. В рамките на инициативата участниците се научават да създават своите първи програми, уебсайтове и компютърни игри, усвояват ключови дигитални компетенции и развиват логическото си мислене и креативност.
Голяма част от учениците в Училищна Телерик Академия стартират без или с малко познания в областта на програмирането и дигиталните технологии, като 92% от децата споделят, че са повишили познанията си в рамките на обучението. Нивото на удовлетвореност от школите и метода на преподаване също е много високо (91% смятат, че преподавателят ги мотивира да напредват). Това сочи скорошно проучване на Училищна Телерик Академия.
Програмите на Училищна Телерик Академия са безплатни за учениците и се реализират с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и корпоративни и индивидуални дарители. Всеки бизнес или човек, за когото инвестицията в образование е инвестиция в бъдещето, може да подкрепи обученията.
Приемът за 2022-2023 учебна година ще бъде през септември и е отворен за всички желаещи. Програмите са съобразени с възрастта и интересите на участниците.
От учениците не се изискват предварителни познания в областта. Необходимо е желаещите да кандидатстват онлайн през септември и преминат входен изпит с логически задачи.

Подобни новини

Back to top button