COVID-19Водещи новиниЗдравеСтраната

Одобрено е поставянето на четвърта доза ваксина срещу COVID-19

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката за прилагането на четвърта доза т.н. втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19. Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при хора, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина.
Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за:
– имунокомпрометирани;
– трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
– пациенти на хронична диализа;
– пациенти с онкохематологични заболявания;
– потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
– медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
– възрастни хора на и над 65 г;
и при условие, че са на и над 18 години.
Становището на експертния съвет е във връзка с препоръката на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за осигуряване на възможност рискова част от населението да получат четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19.
Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.
Считано от понеделник, 27 юни, Националният имунизационен регистър, част от Националната здравно-информационна система, ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. „Информационно обслужване“ АД вече работи по адаптиране функционалностите на системата.
Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 4/4. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.
Четете още „Случаите на COVID-19 у нас се удвоиха за седмица„.

Подобни новини

Back to top button