Водещи новини

Пробегът на мира ще мине и през Плевен

В края на май тази година отборът на „Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run“  (Пробег на мира) пое по поречието на Дунава, свързващ 10 държави – Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова, Украйна и се влива в Черно море. България е част от маршрута на Пробега на мира, който в периода 02 – 11 юли ще посети над 35 населени места в страната.

Съгласно графика, бгачите ще бъдат на територията на област Плевен на 5 и 6 юли:

5.0712:45-13:3030Кнежа+обядПрограма посрещане
5.0715:00-15:3033Долни ДъбникПочетен Фалоносец на мира
5.0716:15-16:4512Долна МитрополияПочетен Фалоносец на мира
5.0717:30-18:1512ПлевенПаметен знак „Цвете на мира“ СУ „Иван Вазов“
6.078:00-9:000ПлевенТичане с граждани до Панорама Плевенска епопея
6.0712:00-12:4555Никопол+обядПрограма посрещане
6.0714:45-15:1535БеленеПрограма посрещане

Пламтящия факел ще донесат на границата бегачи от съседна Сърбия. Златното момиче Мадлен Радуканова официално ще приеме факела и ще се присъедини към международния отбор в посока Видин – родния град на цялото й семейство.

По план отборът ще пробяга 784 км за период от 9 дни. През годините факелът на мира спира в много населени места, където с участието на местните власти, неправителствени организации и граждани се организира тържествено посрещане на факела на мира и отбора от бегачи. Организаторите на пробега за България споделят, че се очертават доста динамични дни с богата палитра от културни програми, подготвени специално за посрещане на пламтящия факел и международните бегачи от различни краища на стария континент –  Ирландия, Франция, Германия, Хърватия, Румъния, Латвия, Македония, Австрия, България. Всички те са доброволци и в духа на единството и хармонията правят своята стъпка към мира, разпространявайки посланието за мир в различни кътчета на света.

Пробегът на мира е световна щафета с горящ факел, който се предава от ръка на ръка, от човек на човек, от държава на държава. Всеки има възможността да поеме факела, да направи стъпка към мира и да почувства единство с общия стремеж на деца, жени и мъже по целия свят. Чрез Пробега на мира всеки може да даде израз на своите надежди и мечти за един по-хармоничен свят. От 1987 година Пробегът на мира преминава през повече от 150 страни по целия свят. Милиони хора – деца, възрастни и политически лидери – са взели участие в международната щафета. За тези 35 години са изминати над 600 000 км, което се равнява на 15 обиколки на Земята.

Мнозина споделят, че бягането с Факела на мира е неповторимо преживяване. То подчертава важността на стремежа към мир и пробужда усещането за мира като динамична, изпълваща и постижима реалност. Над 7 милиона души, от ученици до държавни глави, са споделили радостта си от това преживяване. Запалвайки искрите на Мира в сърцата по целия свят, Пробега на мира трепетно очаква появата на изцяло ново поколение, приело като своя каузата  на истинския всеобхватен мир.

Основател на Пробега на мира е Шри Чинмой – международно признат философ, художник, поет и спортист, посветил живота си на идеалите за световен мир и единство. Той дава началото на многобройни инициативи, обединяващи хора от различни култури с идеята, че спортът е един от най-мощните инструменти за насърчаване на глобалната хармония.

Полезни връзки:

https://peacerun.bg/presentation
https://www.peacerun.org/bg/маршрут-2022/

Подобни новини

Back to top button