СтранатаШахмат

Плевенски шахматистки се представиха достойно на Държавнoтo първенствo за жени

Младите състезатели от СКШ „Спартак Плевен XXI“ се завърнаха с медали от Детския турнир „Битката за Троян“

На 25 и 26 юни в курорт „Албена“ се състояха Държавните отборни първенства за мъже и жени по ускорен шах и блиц. В тях взеха отбори от 17 клуба от България, сред които личаха имената на много гросмайстори и международни майстори, съобщават от Спортен клуб по шахмат (СКШ) „Спартак Плевен XXI“. Отлично се представи женският отбор на клуба, който игра в състав Симонета Иванова, Елена Никитина, Ева Русева и капитанът на отбора Пламена Андреева. В първенството по блиц плевенчанки спечелиха два мача, един мач завършиха наравно и загубиха 3 мача, като по този начин заеха 5-то място в крайнотото класиране.
В първенството по ускорен шах обаче отборът на СКШ „Спартак Плевен XXI“ бе на крачка от медал. След изненадваща загуба от отбора на „Бургас-64“, последваха победи срещу „Одесос“ (Варна) и „Виктори“ (Благоевград), и три равни мача с водените от гросмайстори отбори на пловдивските „Чесбомб“ и „Локомотив“, и с „Шах XXI“ (София). В крайна сметка отборът от Плевен раздели 3-4 място, оставайки на 4-то място с равен брой точки с бронзовите медалисти. Шампионки и в двете дисциплини стана отборът на „Чесбомб“ (Пловдив).

Троян – състезатели от плевенския клуб по време на турнира

По същото време в Троян се проведе детския турнир „Битката за Троян“. В него взеха участие 36 състезатели от 18 клуба . Те играха 6 кръга по „Швейцарска Система“ общ турнир, като след това се правиха отделни класирания в групите до 8, 10, 12 и 14 години. В тях състезателите на СКШ „Спартак Плевен XXI“ спечелиха два златни медала при момичетата до 12 и 10 години чрез Катерина Бояджиева и Нели Петкова. Максим Казанджиев, който отскоро тренира в плевенския клуб при майстора на спорта Михаил Гигов, спечели бронзов медал при 8 годишните. Добре се представиха и останалите плевенски състезатели Владислав Кръстев, Кирил Гаргов, Цветан Иванов и Дария Огнянова.
През летните месеци за състезателите на СКШ „Спартак Плевен XXI“ предстоят няколко открити турнира в страната както и Държавните отборни първенства за юноши и девойки.

Подобни новини

Back to top button