ЗабавленияПриродаСтраната

С богата програма всички населени места по поречието на Дунав ще отбележат 29 юни – Ден на река Дунав

Пъстра и богата е програмата през тази година по повод Деня на Дунав в България. Фестивали, пленери, екологични акции, концерти и изложби, различни градски тържества – това са само част от инициативите, които се провеждат по повод 29 юни, като на някои места програмата започна още през миналата седмица.
Във Видин и през тази година подготвят традиционните концерти, но ще бъдат украсени от светлинно шоу. „Бъди инициативен“ е мотото на големия празник с много концерти, състезания и изложби в Лом. В крайдунавския град се провежда и мащабна кампания, чиято цел е насърчаването на разделното събиране на отпадъци и недопускане замърсяването с отпадъци на река Дунав и притоците й. Колоездачен пробег и образователни дейности на брега на реката ще има в Долни Цибър. Община Козлодуй организира ежегодния рибен фестивал, а също така и работилница за изработване на цветни пана от пластмасови капачки. В Козлодуй ще има и зарибяване с есетрови риби, акции за почистване на крайречни територии. С традиционни ритуали ще започне 29 юни в Байкал, като са предвидени още наблюдения на птици, изследване на вода от реката, приложни работилници. „Моето приключение край Дунав“ проведоха за поредна година в Гулянци. Освен традиционните художествени и музикални надпревари, през тази година в Никопол ще има и състезание с хвърчила. Четири дни Белене ще бъде подвластен на фестивал, посветен на Дунав, с много концерти, състезания и занимания за малки и големи. Кампанията „Да изчистим Дунав заедно“ ще акостира в Деня на Дунав в Свищов с голяма акция за почистване на брега от отпадъци, образователни и екологични дейности, насърчаващи разделното събиране на отпадъците, атракции с каяци и други. Държавната опера в Русе ще зарадва жителите и гостите на града със специален концерт, посветен на река Дунав. През деня в най-големия български крайдунавски град ще има редица образователни инициативи, концерти, викторини. „Фестивал на сетивата“ проведоха в Силистра като част от дейностите за 29 юни, като на самата дата има подготвени още инициативи.
„Открий Дунав“ е тазгодишното мото на кампанията. Целта е да се насърчат живеещите в Дунавския басейн да бъдат активни в опознаването на реката и притоците й с цел по-ефективното им опазване. Денят на Дунав се отбелязва на 29 юни – датата, на която е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. Мисията на Деня на Дунав е да привлече вниманието към значението и опазването на реката и притоците й. Организатор на кампанията на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав.
Подробна информация за кампанията можете да намерите в Програмата с инициативи, както и на специалната страница за Ден на Дунав на Международната комисия за опазване на река Дунав – http://www.danubeday.org/.

Подобни новини

Back to top button