ЗабавленияОбразованиеПрирода

Вдъхновяващи и интересни научни дейности за деца и ученици за Деня на Дунав в Байкал

Денят на река Дунав – 29 юни, се организира всяко лято с начало от 2004 година под егидата на Международната комисия за опазване на река Дунав.
Община Долна Митрополия традиционно отбеляза този празник на реката с разнообразни и интересни инициативи и дейности. Организатори на честването са Община Долна Митрополия, Кметство Байкал, НЧ „Пробуда-1925“ и Еко клуб „Дунав“ при Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в Байкал. Проявата се провежда с партньорство и методическата подкрепа на Басейнова дирекция Дунавски район Плевен, които осигуриха за децата рисувателни и информационни материали, и РИОСВ-Плевен.
Тази година участници бяха ученици и учители от общинските училища в Комарево, Божурица, Долна Митрополия, Горна Митрополия, Тръстеник, Ореховица, Ставерци, Крушовене и ПГМЕТ – Плевен, жители и рибари от Байкал и Школа по живопис към НЧ „Неофит Рилски – 1872“ в Тръстеник с ръководител Ани Малоселска и секретар Галя Кучева.
Музикален поздрав към всички поднесе Георги Дамяннов от Байкал, ученик в Национално училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен, стихотворение за България от Кристияна Димитрова, а децата от Еко клуб „Дунав“ запознаха участниците с флората и фауната на река Дунав.
Учениците и учителите по биология и химия изработиха интерактивна GPS карта на река Дунав с характерните растителни и животински видове като сканираха предварително подготвени QR кодове, поставени на различни места.

В шатра „Мъничка наука за голямата река“ учениците извършваха научни експерименти – анализ на речната вода: желязо, разтворен кислород и методи за пречистване на водата.
След това наблюдаваха с бинокли и далекогледна тръба водолюбиви птици и хвърлиха венец в Дунав с послание за по-чиста река.
Празника завърши с изложба от проведения пленер „Вдъхновение от Дунав“ и бяха връчени грамоти “Приятел на Дунав” от инж. Петър Димитров, директор на БД “Дунавски район” – Плевен.

Подобни новини

Back to top button