COVID-19Плевен и страната

COVID-19: Задържа се тенденцията за ръст на заболелите, София е в жълто

62.18 на 100 хиляди души достигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Продължава тенденцията за покачване на този показател, но все още само София е в жълтата зона с над 100 на 100 хиляди заразени за 14 дни. Останалите области за момента са в зелено.

Цяла България е в нулевия светлосин етап и в картата на епидемичната обстановка по региони. Очаква се ситуацията да се задържи стабилна.

И все пак: „Лятната вълна на COVID-19 е вече у нас, а при над 1000 новозаразени на ден трябва всички да са с повишено внимание“, написа математикът проф. Николай Витанов в анализ във Фейсбук. По думите му засега няма причина за безспокойство, но ваксинацията е на много ниско ниво, а COVID мерки няма.

Сценарият „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до ниво на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000 заразени. В момента тяе 62.18 на 100 000.  Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли, прогнозира математикът.

“На всички вече е ясно, че си докарахме лятната вълница. Очаквано беше – очаквах, че в Гърция ще изтърват Омикрона. Но те много го изтърваха. Ама много – вчера имат 16 000 случая. И това ще се прехвърля и при нас”, пише още той. И изброява и други страни, в които ситуацията с пандемията е влошена – във Франция – към 120 000 нови случая, Германия – 130 000 случая, Италия – 90 000 случая. “В Европа модифицираният Омикрон си бушува. Ето оттук можете да си внесете нещо. Внимавайте”, съветва проф. Витанов.

Около 15 юли се очаква струпването на туристи по българското Черноморие и смесването на български със западни туристи да има последствия. Както да има последствия и вносът на вирус от чужбина, смята още той.

Витанов съветва при надхвърляне на 1 000 нови случая на ден да започне да се спазва дистанция и да се носи маска на места с голямо струпване на хора на малка площ.

В същото време той успокоява, че никакъв локдаун не се очаква. „Държим така и няма да има проблеми. Спокойно. Никой няма да ви затваря“, са думите на анализатора.

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19.

Според Плана за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които се прилагат COVID мерките, са разписани в Плана за справяне с COVID-19.

Онлайн може да се следи и разпространението на COVID-19 в реално време. 

Подобни новини

Back to top button