COVID-19Водещи новиниНПООбщество

Фондация „Съвременна плевенска медия“ организира дебати за уроците от ковид кризата

Финансистът Мартин Заимов ще бъде водещ на дебата с тема икономика, а журналистът Ралица Ковачева - на този за медиите

На какво ни научи ковид пандемията, която предизвика глобална криза и се опита да спре „въртенето“ на Земята? Една поговорка гласи „Кризата е възможност, яхнала опасен вятър“, но обикновено се цитира само първата й част. Има още една мъдра поговорка: „Когато бурята дойде, някои издигат стени, докато други строят мелници“.

В основата на проект „Да управляваме COVID кризата с грижа, разум, ценности, единство, солидарност“ (Manage the Covid crisis with Care, reasOn, Values, unIty, soliDarity; acronym: Care on) е идеята, че прилагането на европейските ценности с разум, грижа, единство и солидарност е най-ефективният начин за справяне с последиците от цялостната криза, причинена от Covid-19.

Проектът се финансира от програма „Европа за гражданите“ на Европейската комисия. Координатор е фондация „Съвременна плевенска медия“, а партньори са организации от Гърция, Испания, Чехия, Германия, Полша, Литва и Сърбия.

Целта на проекта е да се обсъдят проблемите, създадени от пандемията в здравеопазването, икономиката, образованието, социалните грижи, неправителствения сектор, културата, медиите.

Партньорите от 7-те държави вече проведоха дебати под наслов „УРОЦИТЕ ОТ КРИЗАТА“ с фокус върху културата, образованието, семействата и уязвимите групи, неправителствения сектор, социалните грижи, хората с увреждания.

Предстоят дебатите в Плевен. На 8 юли 2022 г. (петък) в арт залата на хотел „Ростов“ ще се проведат два дебата.

От 10:00 часа е първият дебат – „Кризата като възможност да направим света по-зелен, по-дигитален и по-ефективен“. Негов водещ ще бъде финансистът Мартин Заимов. Той ще разисква с участниците следните теми: – Холистичен поглед върху света или Нов разговор за бъдещето. Какво промени Ковид пандемията. Примери за бизнеси, загубили или спечелили в нея; Основните предизвикателства пред българите и пред човечеството; Дискусия за българските икономически приоритети.

Журналистът Ралица Ковачева, главен редактор на https://factcheck.bg/ и преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“ ще бъде водещ на втория дебат на 8 юли, от 14 часа, отново в хотел „Ростов“. „Как да разпознаем фалшивите новини и да се справим с тях“ е темата на дебата. Поканени са журналисти, пиари, преподаватели, ученици, членовете на клуб „Дебати“ – Плевен, активни млади хора.

По проект „Да управляваме COVID кризата с грижа, разум, ценности, единство, солидарност“ предстои издаването наонлайн брошура „ИСТОРИИ НА ДОБРОТО“ с примери за добри дела и добри практики от цяла Европа.

На Международна конференция и Световно кафене в Плевен през есента партньорите по проекта ще обобщят резултатите от дейностите по него, с участието на политици и евродепутати. Всичко научено ще бъде събрано в окончателен документ – обръщение към членовете на ЕК и ЕП, с препоръки по европейската политика за борба с кризите.

Подобни новини

Back to top button