БизнесВодещи новиниОбществоСтраната

От събота, 9 юли, зареждаме гориво с отстъпката от 25 стотинки за литър

Показваме малкия талон, ако искаме да ползваме компенсацията, като няма ограничения в количеството на горивото и броя на зарежданията

Решението дали да се предоставя отстъпката от 25 стотинки на литър бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ LPG) е по усмотрение на търговците на горива. Това е предвидено в Закон за изменение на Закона за държавния бюджет (ЗДБРБ), който влезе в сила след полунощ в събота – 9 юли 2022 година. По тази причина е препоръчително, преди да заредят гориво, клиентите да попитат в бензиностанцията дали се прилага отстъпката от 25 ст. на литър.
Компенсацията се дава за зареждане на леки автомобили – категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, собственост на физически лица, като те трябва да представят малкия талон на превозното средство, за да ползват отстъпката, напомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Важно условие затова е и видът гориво да е с най-ниската цена, т.е базовите горива. И още – горивата да се сипват в резервоара на превозните средства, а не в туби.
Компенсацията ще се начислява като намаление от крайната цена при плащане за зареденото количество на касата, без значение дали това ще стане в брой или с банкова карта. За горивото с отстъпка, бензиностанцията ще издава разширен фискален бон, в който ще са вписани регистрационния номер на превозното средство, вид и количество на зареденото гориво, както и отстъпката от 25 ст. на литър. В разширения фискален бон вместо име и адрес на получателя ще се посочва „Получател на компенсация за гориво по ЗДБРБ“, а вместо идентификационен номер на получателя се посочва „0000000025″
„Гражданите ще могат да се възползват от предвидената компенсация още в ранните часове на 9 юли. Няма да има ограничения в количеството на горивото и броя на зарежданията. Имаме уверението на бранша, че в повечето големи обекти ще се предоставя компенсацията“ – думите са на заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.
Бензиностанциите няма да сменят софтуера, за да предоставят компенсациите от 25 ст. на литър бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ LPG). Всяка електронна система с фискална памет (ЕСФП), която се използва за отчитане на продажбите в обектите за зареждане на гориво, е изпитана и одобрена с функционалност за регистриране и отчитане на отстъпка. Това означава, че не е необходимо НАП да предоставя софтуер на крайните разпространители, за да дават те компенсацията, напомнят от приходната агенция.
За да си получат сумите за компенсацията, крайните разпространители следва да съставят отделен отчет за издадените разширени фискални бонове (фактури), както и протокол, с който да начислят ДДС за извършените от тях доставки на гориво с отстъпка през съответния месец и да ги включат в дневника си за продажби. Заедно с това, до 14-то число на месеца, следващ месеца на предоставяне на компенсациите, е необходимо да подадат по електронен път пред НАП декларация, с която да поискат предоставените компенсации. Приходната агенция е в процес на разработване на нова електронна услуга, чрез която да се подават декларациите. Посочената сума в декларацията се възстановява в рамките на 10 дни след изтичане на крайния срок за подаване на справка-декларация по ДДС за съответния период – 14-то число всеки месец.
Повече информация за предоставяне на компенсацията, можете да получите в сайта на НАП или на телефони: 0700 18 700; 02 9859 6801 на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор.

Подобни новини

Back to top button