Водещи новиниИзбориОбществоПолитика

Три политически формации обжалват броенето на разписките от машинното гласуване

„Внесохме жалба до Върховния съд срещу (поредния) опит на мнозинството ГЕРБ-БСП-ДПС в ЦИК да саботира машинно гласуване“, обяви във Фейсбук Петър Славов от „Демократична България“.

След години наред съдебни битки за налагането му, най-после имаме средство срещу схемите на статуквото за купения и контролиран вот и няма да позволим да ни бъде отнето! Ръчното броене на разписките от машините не само поставя под съмнение честността на вота, но и излага на опасност здравето на хората заради часовете наред тълпене и „ръчно броене“ и отново ще доведе и до драми с предаване на изборните книжа чак на сутринта на следващия ден!, добавя Славов.

Освен „Демократична България“, „Изправи се.БГ!Ние идваме!“ и „Продължаваме промяната“ също са внесли във Върховния административен съд жалби за отмяната на приетите в петък от Централната избирателна комисия методически указания, с които секционните избирателни комисии се задължават да броят ръчно контролните разписки от машинното гласуване за президент и за парламент и да вписват резултатите в допълнителни протоколи.

Според трите формации така ЦИК променя Изборния кодекс и на практика го нарушава.

По думите на Мая Манолова, съпредседател на „Изправи се.БГ!Ние идваме“ това решение слага кръст на машинното гласуване и връща манипулациите в изборния процес.

От „Продължаваме промяната“ разпространиха позиция до медиите, в която се казва, че „машинното гласуване се доказа като една от ефективните мерки в борбата с купения вот и допринася за повишаване на доверието на

обществото в провеждането на честни избори в XXI век. Завръщането към ръчно броене на хартиени разписки не съответства на тези цели и може единствено да създаде ненужно напрежение в изборния ден“.

Подобни новини

Back to top button