ОбществоПроблеми

Експерт: При катастрофата с пет жертви край Плевен по-скоро става въпрос за човешки фактор

Седем часа движението по второкласния път от Плевен за Ловеч беше затворено вчера заради тежката катастрофа край село Брестовец, при която петима души загинаха при челен сблъсък на две коли. Сред тях и две бебета. Две жени оцеляха.

Единият автомобил идвал от Плевен. Семейството е пътувало за Троянския манастир, където е трябвало да кръсти 7-месечното си бебе. Другият автомобил, който идвал от Ловеч, е навлязъл в насрещното платно и ударил челно колата.

„Това е огромна трагедия. Ненужна смърт, която за съжаление е настъпила. Нашата проверка показа, че по неустановена към момента причина водачът на едното превозно средство навлиза в насрещното и става челен сблъсък, при който за съжаление пет човека загиват“, каза в ефира на bTV инж. Иван Петков, експерт в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

„От направения оглед на този етап не може да се установи да има сериозни недостатъци в пътната инфраструктура, които да водят до инцидента. По-скоро става въпрос за човешки фактор“, коментира той.

„Следствието ще покаже какво точно се е случило“, допълни инж. Петков.

По думите му хипотетично при навлизане в насрещното платно на права отсечка или става въпрос за изпреварване, или за разсейване на водача, при което той губи управление. Не се изключва и състояние, при което на шофьора му е станало лошо и е напуснал платното.

Снимки: БиТиВи

Подобни новини

Back to top button