ИсторияЛичности

Бюст-паметника на Христо Ботев се почиства и реставрира

През месец юни Община Плевен възложи експертиза за състоянието на бюст-паметника на Христо Ботев на едноименния булевард, информират от общинската администрация. Паметникът, дело на скулпторката Виолета Димчева, е построен през 1974 година.
На база извършен оглед, взети проби и последващ микробиологичен анализ, заключението на реставратори е, че паметникът не е в добро състояние. Облицовъчните плочи са пропукани в резултат на проникване на вода, бронзовият бюст, неизвестно кога и от кого, е бил боядисан с черна минерална боя, която на много места е олющена, създавайки предпоставки за корозия.

В резултат Община Плевен възложи изпълнението на дейности по почистване, реставрация и консервация на бюст-паметника на поета революционер. Извършва се почистване на карбонизирано наслагване в основата на паметника и в предната и задна част на гранитната облицовка; обезмасляване на бюста и облицовката от агресивното въздействие на автомобилните газове и натрупания прах; почистване на минералната черна боя, с която е боядисан бюстът; почистване на корозията от бюста в резултат от климатичните влияния и реставриране на увредените сектори; консервиране на метала с пигменти; обработка и туширане на пукнатините по гранитната облицовка.
От общинската администрация уверяват, че реставрационните дейности ще приключат до края на седмицата.

Подобни новини

Back to top button