Полиция

От бюлетина на МВР – Трима пострадаха при катастрофа на пътя от Българене за Стежерово

72-годишен е болница - запалил сухи треви, намерени наркотици, пиян шофира автомобил без регистрация, заловиха 18-годишен сериен крадец в Ставерци

На 19 юли 2022 година около 11:50 часа на пътя от Българене в посока Стежерово товарен автомобил „Тойота Аурис“, управляван от 39-годишен жител на Луковит, при десен завой е навлязъл в лявата лента. Удря отпред в ляво правилно движещ се в своята лента товарен автомобил „Форд Транзит“, с водач 42-годишен от Плевен. В резултат на това са пострадали двамата водачи и пътник във „Форд“-а – 37-годишен от Асеново. Пътникът е получил фрактура и луксация на дясна раменна става, а шофьорите охлузни рани и натъртвания. Оказана им е медицинска помощ и тримата са освободени за домашно лечение. Водачите са изпробвани с техническо средство за наличие на алкохол, като пробите са отрицателни. По случая е образувано досъдебно производство. Уведомена е Районна прокуратура – Плевен.

На 19 юли 2022 година във Второ РУ – Плевен е започнато бързо производство за притежаване на високорискови наркотични вещества. При извършен обиск на 31-годишен плевенчанин са намерени и иззети три полиетиленови топчета, съдържащи суха зелена тревиста маса с общо тегло около 6 грама – марихуана. Назначени са експертизи на иззетото вещество. 31-годишнят е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Сезирана е РП – Плевен.
Същия ден в 12 часа на улица „Васил Левски“ при обход на централна градска част в Плевен служители на Второ РУ са спрели за проверка 23-годишен. Той е предал доброволно светлосиньо полиетиленово пакетче с овална форма с приблизителни размери 2/2см., съдържащо бяло прахообразно вещество. По негови данни веществото е пико. Предстоят експертизи. Деянието съставлява престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК. Уведомен е дежурен прокурор при Районна прокуратура гр.Плевен. По случая е образувано бързо производство, по което продължава работа разследващ полицай.

В 12:30 часа на 19 юли 2022 година на кръстовище в Кнежа, образувано от улиците „Иван Бонов“ и „Никола Петков“, полицейски служители спрели за проверка „Сеат Толедо“, управляван от 68-годишен местен жител. Направеният тест за алкохол на водача е отчел над 1.2 промила. Издаден е бил талон за медицинско изследване, нарушителят е отказал кръвна проба за анализ във ФСМП – Кнежа. При извършената проверка полицейските служители установяват че мъжът управлява със служебно прекратена регистрация от 15.12.2021 година на основание чл. 143, ал. 10 от ЗДВП. За престъпление по чл. 345, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК е започнато бързо производство. Водачът е бил задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. Сезирана е РП – Плевен.

На 19 юли 2022 година в областния град на улица „Българска авиация“ при проверка е установено, че 29-годишен управлява лек автомобил „Фолксваген Голф“ след употреба на наркотични вещества – марихуана. За констатираното на водача е съставен акт и е издаден талон за медицинско изследване. Нарушителят е отказал кръвна проба. Задържан е за срок до 24 часа по ЗМВР. Уведомен е дежурен прокурор от РП – Плевен. Продължава работа разследващ полицай. Образувано е бързо производство.

На 19 юли 2022 година служители на РУ- Долна Митрополия предприемат действия по задържане на 18-годишен, заподозрян в извършени поредица домови кражби в Ставерци. В 14:30 часа е установено, че младежът се укрива в тайник на плевня към имота си, откъдето прави опит да избяга. Задържан е от служителите на реда. При последвалия личен обиск в джоба на панталона му е открита флаш памет – 16 GB., открадната от дома на 62-годишен жител на селото. Престъплението е извършено за времето от 16 юли 2022 година до 14 часа на 19 юли. По информация на полицията младежът е извършил осем домови кражба в селото. На 14 юли служители на Участък „Тръстеник“ са го задържали, защото е влязъл с взлом в частен имот. На 14 юли 2022 година в 8:.30 часа в полицията е постъпил сигнал от 80-годишен жител. Тъжителят е обяснил, че непосредствено преди обаждането е чул шум от счупване стъкло на прозорец към коридора пред спалнята си и при излизане от помещението е разпознал 18-годишния. Нападателят, бягайки от двора, хвърлил камъни по него. От проведените незабавни мероприятия 18-годишният е открит в дома си. В жилището му са намерени чужди движими вещи – табакера, транзистор и фенерче. 18-годишният е признал, че ги е отнел около 7 часа от къщата на 80-годишния и от друг имот в селото. Младежът е откраднал движими вещи и от други къщи – обект на престъпен интерес били мобилни телефони, радиоприемници, тонколони, пари. За откритите инкриминирани вещи са изготвени протоколи за доброволно предаване и са върнати на тъжителите срещу разписка. Извършителят е задържан четири пъти за срок до 24 часа по ЗМВР. На 19 юли 18-годишният първоначално отново е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. Предстои издаване на постановление за задържането му за срок до 72 часа от прокурор при РП – Плевен. По случая е образувано бързо производство.

На 19 юли 2022 година в 11:40 часа е получен сигнал, че в необитаем имот с дворно място в Бреница горят сухи треви, като има опасност пламъците да се разпрострат върху къщата. На място са изпратени екип на РСПБЗН – Кнежа, които потушават пожара и служители на РУ – Кнежа. На адреса установяват 72-годишен с видими следи от обгаряне по ръцете и лицето. Той е обяснил, че на границите между двата имота е струпал сухи треви, които запалил, но огънят обхванал и съседния необитаем имот. Пострадалия е транспортирана в ЦСМП – Плевен, където е настанен за лечение без опасност за живота, с 10 – 15 % изгаряния по ръцете и лицето. Извършен е оглед на местопроизшествието. В резултат на възникналия пожар напълно са изгорели покривните конструкции на две селскостопански постройки, с обща площ 37 кв.м, интернитови плоскости; дърва за огрев – 2 куб. м.; меден ел. кабел – 20 метра; домашно имущество. При потушаване на пламъците съдействие е оказано с водоноска от община Кнежа. Уведомен е прокурор при РП – Плевен. По случая е образувано досъдебно производство.
18 са пожарите през вчерашния ден в областта вследствие на човешка небрежност. Няма нанесени щети. Сухи треви, стърнища и нискостеблена растителност били запалени в Плевен в местността „Табакова чешма“ и на Еврейски гробищен парк, край Червен бряг в местността „Маркова могила“, в землищата на Бацова махала, Асеновци, Козар Белене, в сло Горна Митрополия в Гробищен парк, в землищата на Долна Митрополия и Тръстеник.
При пожара край Лазарово около 15:15 часа са спасени 500 дка царевичен блок. Участие в локализирането на пожара са взели два екипа от РСПБЗН – Кнежа с два автомобила.

Подобни новини

Back to top button