ЖивотновъдствоЗабавленияСтраната

Празник на овчаря събира животновъди под връх Ботев

Празник на овчаря събира в събота, 23 юли 2022 година, животновъди от Априлци в местността „Бъзев дял“ до хижа „Плевен“ в Стара планина под връх Ботев, съобщава БТА. Ще има музика и традиционни за Балкана ястия, както и много настроение. Организатори са самите животновъди от Априлци, които изкарват овцете си през лятото в планината, както и Народно читалище „Просвета“ в кв. „Видима“ в планинския град, с председател Младен Колев, който има и най-много животни от своите колеги в този край.
„Това е празник, който е останал от дедите ни и ние сме последните в региона, които изкарваме животните на високопланински пасища. Това е традиция, която се опитваме да я съхраним“, заяви Колев.
По думите му толкова мащабен и организиран е празникът от десетина години. Обикновено е на Петровден, но тази година е по-късно. Ще започне в 12 часа в събота с водосвет за здраве на овчарите и животните, след което ще се раздаде курбан. Ще има чевермета, домашно кисело мляко и традиционното за района ястие „бял мъж“.
За доброто настроение на празника са поканени да се погрижат певицата Гуна Иванова и гайдари от Смолян. Очакват се между 250-300 души присъстващи, от които над 50 са овчари.

Подобни новини

Back to top button