ЗдравеТехнологии

С ново поколение лечение пациент, загубил крака си, прохожда само два дни след операция

Университетската болница „Д-р Георги Странски” в Плевен приложи най-нова технология за прохождане на млад мъж. Това съобщи за БТА говорителят на лечебното заведение Момчил Цветков. Благодарение на ново поколение лечение пациентът се възстановява в Клиниката по ортопедия само два дни, след като загубва крака си.
Мъжът, който е на 42 години, е диагностициран след биопсия в София със злокачествен костен тумор на десния крак. Налага се бърза животоспасяваща операция, която е направена в понеделник, 18 юли. При нея се налага да се изреже до здраво наполовина бедрената кост, както и колянната става. На тяхно място е внедрена последен модел туморна протеза „Валдемар – Линк“.
Такава протеза, от това поколение, досега в България нямам данни да е слагана, заявява по този повод началникът на Клиниката по ортопедия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, професор д-р Вихър Ковачев, дмн. Той изтъкна успеха на операцията и бързото възстановяване на пациента. Според проф. Ковачев, благодарение на конкретната протеза функцията на изрязаното място се възстановява и човекът бързо се връща към нормалния живот. Два дни след тежката операция той става, опитва се успешно да ходи и да се движи под надзора на рехабилитатор.
Говорителят на университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен подчертава, че тежестта на операцията е наложила екипът, извършил сложната интервенция, да включва няколко водещи лекари специалисти от различни специалности – проф. Ковачев, проф. Стоков, д-р Матков и д-р Е. Симеонов.

Подобни новини

Back to top button