БизнесПроблеми

С нови съдове за битови отпадъци срещу строителни отпадъци и едрогабаритни предмети

Нови съдове за битови отпадъци ще постави експериментално в Плевен фирмата за сметопочистване и сметоизвозване „Уейст Солюшънс”. Новината съобщиха кметът Георг Спартански и управителят на фирмата Иво Георгиев. Новите съдове са метални, имат два странични отвора, през които отпадъците попадат в пластмасов контейнер, който е заключен и достъп до него ще имат само служителите на фирмата. Отворите позволяват да се изхвърлят само по-малки обеми. По този начин ще се предотврати досегашната практика в контейнерите да попадат строителни отпадъци и едрогабаритни предмети, които сериозно увреждат пресовъчните механизми на сметоизвозващата техника, за ремонта на която са нужни средства и време. Новите контейнери са монолитни с цел да не се допуска протичане на бързоферментиращи отпадъци от храни.
С новите съдове се цели съвременно качество на услугата и по-висока култура при опазване на чистотата в града, коментира Георг Спартански. Очакванията са да се намалят и средствата за допълнително хигиенизиране около съществуващите съдове, които средногодишно възлизат на близо 600 000 лева.
Първите бройки от новите съдове ще бъдат разположени в района на ДКТ „Иван Радоев”, за да се тества как ще бъдат възприети и използвани от гражданите.

Подобни новини

Back to top button