Бойни

Олимпийската подготовка на Ивет Горанова ще бъде подпомогната с 15 хиляди лева

Плевенчанката Ивет Горанова, която спечели първата българска квота за Олимпийските игри в Токио в спорта карате, ще бъде подпомогната финансово за подготовката си за олимпиадата със средства от общинския бюджет на Плевен в размер на 15 000 лева. Предложението, което влезе като извънредна точка на юнското заседание на Общинския съвет, получи единодушната подкрепа на общинските съветници.
В деловодната система на Община Плевен на 21 юни тази година е постъпило заявление от Русалин Русалинов – президент на Клуб по бойни изкуства „Петромакс“ и вицепрезидент на Българската национална федерация по карате, за финансово подпомагане на състезателката по олимпийско карате Ивет Горанова. В заявлението са представени разчети за необходимите средства за предолимпийската подготовка на Ивет Горанова. Състезателката и спортният клуб, в който е картотекирана, отговарят на изискванията на Глава Пета от общинската Наредба №33 за финансово подпомагане на спортните клубове на територията на община Плевен, като имат право на подпомагане в размер до 15 000 лв. годишно за разходи за подготовка, пътни, нощувка и храна, включително физическо и медикаментозно възстановяване и материално-техническо оборудване. Съгласно чл. 22 от Наредба №33 „…Подпомагат се състезатели, завоювали квота за предстоящи Олимпийски игри, които подписват договор за реклама и състезателите се задължават да рекламират по подходящ начин Община Плевен на международни състезания и състезания от национален мащаб.“
Общинският съвет в Плевен прие решение да бъде сключен договор за реклама на Община Плевен и финансово подпомагане по реда на Глава Пета от Наредба №33 с Клуб по бойни изкуства „Петромакс“ и състезателката Ивет Горанова в размер на 15 000 лв. във връзка със спечелената квота за участие в Олимпиадата в Токио. Средствата ще бъдат осигурени от резерва за непредвидени и неотложни разходи в частта „Местни дейности“ от бюджета на Община Плевен.
Ивет Горанова е златен медалист от Европейските игри в Минск и бронзов медалист от световно и европейско първенство. Карате като спорт влиза за първи път в програмата на Летните олимпийски игри в Токио и е един от най-масовите спортове в света. Младата спортна надежда на Плевен и на България ще се бори за олимпийски медал на 5 август 2021 г. в Токио.

Подобни новини

Back to top button