Полиция

От бюлетина на МВР – Трима с в ареста, фалшифицирали дипломи за средно образование

Рецидивист без книжка управлява нерегистриран мотоциклет, задържаха притежатели на амфетамин, марихуана и пико, горяха стопански постройки в Бъркач и в Петърница

На 11 август 2022 година в акция под ръководството на районен прокурор за противодействие на използването на неистински документи за завършено основно образование за получаване на свидетелства за управление на МПС са извършени проверки, обиски и претърсвания в жилища и офиси в Плевен и Ралево. Около 13:45 часа пред частен дом в Плевен в момент на предаване на неистински документи за завършено образование – удостоверение за завършен 10 клас на лице от Свищов, са засечени 34-годишен и 22 годишен, плевенчани. Намереното удостоверение е иззето. При извършен личен обиск на 22-годишния са намерени и иззети 250 лв. и мобилен телефон марка „Huawei“ с активна сим карта. При обиск на другия са открити мобилен апарат „Самсунг“ с активна сим карта и свидетелство за завършено основно образование на лице от Кнежа. В дома му са установени и иззети компютърна конфигурация, цветен мастилено-струен принтер, флаш памет, карти памет, хард диск, различни видове бланки, фолирана хартия различни формати и чужда лична карта на български гражданин. В частен дом в Ралево, обитаван от 21-годишна, са намерени две свидетелства за завършено основно образование, на нейно име с придаден вид, че са издадени от плевенска гимназия и от училище в Ралево. При проверка в служебно помещение на автошкола в Плевен са установени оригинали на декларации и копия от документи – удостоверения, свидетелства, дипломи за завършено образование и документи за самоличност, на десет лица – записани като курсисти за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория „А“ и категория „“В. Като съпричастно лице към престъпната дейност на двамата плевенчани е установен и 38-годишен жител на Рибен. Тримата са задържани за срок до 24 часа по ЗМВР за престъпление по чл. 308 от НК. Работата по документиране на престъпната дейност продължава разследващ полицай.

На 11 август 2022 година около 14:30 часа в Червен бряг на улица „Отец Паисий“ полицаи подават звуков и светлинен сигнал на водача на мотоциклет, без поставена регистрационна табела. Мотоциклетистът не спира и продължава движението си към улица „Шейново“. Служителите са последвали нарушителя със служебен автомобил „Киа Сийд“. Водачът е разпознат – 53-годишен местен жител. От извършената справка е установено ,че управлява МПС с отнето СУМПС в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на шофьорската книжка. Съставен му е акт за нарушението. Сезирана е РП – Плевен. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.343 „в“, ал.3 от НК и за престъпление по чл.270, ал.1 от НК. Работата продължава разследващ полицай.

На 10 август 2022 година около 16 часа в района на ж.п. гара Плевен при обиск в 30-годишен са намерени хартиена свивка с рамери 4/15 см, съдържаща жълто-кафяво прахообразно вещество и хартиена свивка с размери 6/4 см, съдържаща жълто-кафяво прахообразно вещество, с характеристика на амфетамин. В хода на полицейската проверка, 30-годишният е оказал яростна съпротива срещу полицейските служители. Задържан за срок до 24 часа. Веществото е иззето и предадено за лабораторна обработка. Уведомен е прокурор от РП – Плевен за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК. Продължава работа разследващ полицай.
На 11 август 2022 година около 5 часа на улица в жк. „Дружба“ е спрян 35-годишен. В хода на проверката той доброволно е предал полиетиленова свивка с диаметър 3 см, съдържаща суха зелена тревиста маса и хартиена свивка с размери 2/3 см, съдържаща бяло кристалообразно вещество. По данни на мъжа съдържанията са марихуана и пико. Задържан за срок до 24 часа. Веществата са предадени за лабораторна обработка. Уведомен е прокурор от РП – Плевен за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК. Продължава работа разследващ полицай.

Небрежност при работа с открит огън е причината за пожара в стопанска постройка в Бъркач. Сигнал за инцидента е постъпил в РСПБЗН – Плевен в 23:27 часа на 11 август 2022 година. Изгоряла е покривна конструкция 120 кв.м. Спасени са две съседни обитаеми сгради. Няма пострадали хора. Пламъците са локализирани и погасени с два автомобила.
На 12 август в 0:23 часа от РС ПБЗН – Плевен е потърсено съдействие за потушаване на пожар в стопански постройки в Петърница на улица „Хаджи Димитър“. До пристигане на спасителния екип е запален съседен имот на същата улица. Изгорели са 50 кв.м покривна конструкция и два тона фураж. Спасени са съседни обитаеми сгради.

Подобни новини

Back to top button