Водещи новиниПриродаПроблеми

Спират, макар и временно, водната каскада, фонтаните и водните огледала

Причината е продължителното засушаване, което е довело до значителното намаляване на подаваните водни количества от водоснабдителната група „Черни Осъм“. Това се посочва в оповестено писмо от „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) ЕООД – Плевен, до кмета на общината Георг Спартански.
От него става известно, че дружеството няма възможност да осигурява водните количества за функционирането на водните обекти.
„От май досега, три месеца, въпреки всичко водната каскада работеше нонстоп, осигурявахме на гражданите и гостите красота и прохлада, независимо от цената. Е, с природата не можем да се борим“, коментира Спартански.
Спирането на каскадата ще е факт от събота, 13 август, уточняват за БТА от общината.
Водната каскада е една от емблемите на Плевен. Тя е изградена през 80-те години на миналия век на площ от около 10 декара. Десетки фонтани, водопади, струйници, басейни и водни огледала, сред които са разположени скулптури от известни български майстори, свързват двата основни площада на Плевен – „Възраждане“ с храма-мавзолей, който носи името на Св. Георги Победоносец, покровителят на Плевен, и най-стария в местната история градски площад „Свободата“, където се издига монументът, посветен на героите от Девета пехотна плевенска дивизия.
Водната каскада е особено привлекателна вечер, когато грейва в разноцветни светлини. Стотици прожектори нощем сменят в ритъм цветовете си, което създава красива феерия от играта на водата със светлината.

Подобни новини

Back to top button