ЗабавленияНПОСтраната

Над 200 са участниците в кулинарната изложба на 11-ия фестивал в село Асеново

В село Асеново, община Никопол днес се провежда единадесетото издание на Международния кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село“. Фестивалът се организира от народно читалище „Петър Парчевич 1927“ в селото и Община Никопол.

Кулинарните традиции на различни населени места и етноси са представени в кулинарни изложби и демонстрации на живо. Важен елемент от традиционния фестивал е представянето на местния фолклор чрез народни носии и фолклорни изпълнения.
Обичайни са също изложбите-базар „Банатски вкусотии“, „Традиционните храни на моето село“ и „Кулинарно вдъхновение“.

Традиционно за банатската кухня беше и ястието, което се готвеше за всички гости на фестивала – сланина с картофи.

Кулинарни щандове са подготвили домакините от Асеново, всички села в община Никопол: Евлогиево, Драгаш войвода, Лозица, Въбел, Черковица, Любеново, Новачене, Дебово, Муселиево, Бацова махала и от гр. Никопол, приятели на фестивала от селата Ореш, Гостиля, Антимово, Жернов, Телиш и Долни Вадин, далечни гости от гр. Раковски, от с. Нова Черна – Тутраканско, с. Бабово – община Сливо поле.
В поредното издание на фестивала в Асеново участват над 200 кулинарни изложители, фолклорни изпълнители и майстори на българската храна и напитки.

Фолклорната програма беше наситена с много песенни и танцови изпълнения от околните села: Муселиево, Драгаш войвода, Ореш, Новачене, както и състава за народни танци „Чародейка“ от Плевен.

След програмата на площада се извиха хора, а вкусните експонати от фестивала можеха да бъдат закупени от присъстващите с благотворителна цел.

Текст, снимки и видео – Цветанка Христова

Подобни новини

Back to top button