COVID-19Плевен и страната

Карантината ще е по-кратка и различна за неваксинираните

Трябва да има различен период на карантина за ваксинирани и неваксинирани с малка разлика, като категорично говорим за скъсяване на периода, каза днес пред БНР служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. Той подчерта, че повечето хора след петия, шестия ден вече не разпространяват заразата.

„По този начин ще разтоварим населението от тази ограничителна мярка, ще помогнем на бизнес, на всички“, заяви той в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“. В отговор на въпрос той каза, че се надява от следващия понеделник личните лекари да могат да издават електронни направления за безплатно тестване за COVID-19.

„Типът вирус и мутацията са различни в сравнение с предходните вълни. Затова и експертен съвет взема адекватни мерки седмица за седмица, които да не важат цял месец“, поясни служебният министър на здравеопазването. Той посочи, че до момента са бракувани над 1.3 млн. дози ваксини.

Асен Меджидиев каза, че се мисли за изграждане на факултет за обучение на парамедици, които да се включат в спешната помощ.

Подобни новини

Back to top button