БизнесОбществоПроблемиТърговия

Експерт: Наблюдава се лек спад на сделките с имоти

Наблщдава се охлаждане на пазара в Плевен, Стара Загора и Враца

Очаква се до края на годината цените на жилищата в България да намалят темпа на растеж с около 2-3 процента, но вероятността да има спад е незначителна заради недостатъчно предлагане, особено в София. Това прогнозира пред БТА председателят на управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев.

Според него важен фактор за пазара ще бъде как служебното и след това редовното правителство ще се справят с енергийната криза. „Ако те се справят, рискът от сътресения на този пазар не е голям, защото очакванията са за запазване като цяло на обемите на сделките на нивата им от второто тримесечие на годината, на места с незначителни спадове от 1 до 3 процента до края на годината“, коментира Ганев. Това обаче според експерта е пренебрежимо малко спрямо отчитаните положителни тенденции през последните няколко години.

Допълва, че започналото охлаждане на пазара, изразяващо се в намаляващ ръст в броя на сделките, не е валидно за цялата страна. Той посочва, че спадове, при това минимални, има във Враца, Плевен и Стара Загора през първото полугодие, докато в това време във Варна има ръст с 20%.

В София ръстът, макар и по-малък, все още е 4 процента, а за страната като цяло ръстът е 7 на сто за първата половина на 2022 г., коментира експертът.

Това, което основно се очаква да повлияе на пазара на недвижими имоти, е политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на лихвите и мерките за намаляване на инфлацията, като вече има тенденция за леко покачване на лихвите на търговските банки в страната, допълни експертът. Според него този фактор ще повлияе върху активността на потребителите на ипотечни кредити. Политическите кризи в България обикновено са причина за ускоряване на решенията за реализиране на сделка на имотния пазар, показват наблюденията на експерта.

Повишаването на лихвите по влоговете все още не е предпоставка участниците в пазара на недвижими имоти да пренасочат спестяванията си към банките, посочва експертът.

По-голямата опасност за пазара на недвижими имоти според него е, ако ръстът на цените на жилищата започне да превишава ръста на доходите на българите, което все още не е факт. Това ще направи жилищата недостъпни за голяма част от българите.

Същевременно Ганев изтъкна, че купувачите на пазара на имоти в България през първата половина на година са били 112 хил., а на годишна база те са около 250 хил., което е само около 5 на сто от трудоспособното население в България. В този смисъл свиването на покупателната способност на населението заради ръста на инфлацията едва ли ще окаже съществено влияние върху пазара на жилища в страната.

Подобни новини

Back to top button