БизнесУслуги

Зрелостниците сами плащат здравните си вноски

До 25 август около 1700 абитуриенти от област Плевен, положили успешно държавен зрелостен изпит през 2022 година, трябва да декларират и платят сами здравните си вноски за юли, съобщиха от  офиса на НАП.

Учениците, завършили средното си образование, трябва да се осигуряват сами, докато станат студенти в редовна форма на обучение или започнат работа на трудов договор. За сметка на държавния бюджет са здравно осигурени учениците, навършили 18-годишна възраст, до завършване на средното си образование и студентите – редовно обучение до навършване на 26-годишна възраст. Периодът в който те не попадат в нито една от двете категории – „ученици“ или „студенти следва сами да заплащат вноските си за здравно осигуряване, които са в размер на 28.40 лева на месец.

За целта зрелостниците трябва да подадат декларация в офис на НАП, по пощата с обратна разписка или чрез електронната услуга на приходната агенция „Приемане на декларация образец № 7 „Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски“, достъпна с Персонален идентификационен код /ПИК/ или КЕП, уточняват от приходната администрация.

В декларацията абитуриентите трябва да посочат началната дата, от която започват да се осигуряват за своя сметка, като тази година тя е 1 юли.

Зрелостниците могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП, която е със свободен достъп в Портала на НАП. Допуснати повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права. 

Подобни новини

Back to top button