Водещи новиниОбществоПолитика

Жребият за номерата в бюлетината за изборите ще е на 31 август

„До 30 август ще бъде ясен окончателно броят и видът на участниците в изборите като партии и коалиции. На 31 август ще бъде изтеглен жребият за номера в бюлетината за участие в изборите“, зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Регистрирани са 24 партии и 7 коалиции за изборите, сочат данните към момента в ЦИК.

„В медиите беше преекспониран спорът ми с г-н Томов. Във всички подписки почти има покойници. Възможно е човек, който се е подписал в подписката 2 седмици преди датата на внасяне, да е отишъл на „по-добро място“. За нас ЦИК е обвързана с документите, които са представят съгласно изискванията на Изборния кодекс. След като имаме 2500 избиратели, които са подкрепили регистрацията на тази партия или коалиция, ние сме длъжни да ги регистрираме. Останалото може би е въпрос на законодателна промяна“, отговори Матева на въпрос с казуса за „мъртвите души“ в списъците на партиите. 

До 27 август могат да се правят промени в заявените коалиции като име и състав, обясниха от ЦИК.

„Само в състава на коалиция, която е регистрирана, могат да се правят промени, тоест в тази коалиция могат да се включат нови партии, могат и да напуснат състава на коалиция, партии които са регистрирани за участие с нея. Иначе казано, две коалиции не могат да се обединят. От едната коалиция трябва да напуснат партиите в състава на тази коалиция, за да отидат в другата“, обясни Матева.

„Общият брой на секциите в чужбина е 734 като 559 от тях са напълно сигурни, а останалите 175 изискват съгласие от приемащата страна и са обявени под условие към този момент“, съобщи зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

До момента секции са били разкрити в 61 страни, добави Томов.

Подадени са около или малко над 3000 електронни заявления за изборите на 2 октомври от българите, които ще гласуват в чужбина, заяви Томов.

Срокът за подаването на електронни заявления е 6 септември.

Разполагаме с достатъчен брой машини. Втора машина ще се слага вероятно в секции, в които се очаква да има повече от 300 гласуващи, заявиха от ЦИК.

„За карантинираните нямаме все още решение на този въпрос. Ще го обсъдим със здравните власти и със държавния здравен главен инспектор“, допълни Матева.

Снимка: BTA

Подобни новини

Back to top button