ПътешествияСветаТранспорт

Кадър от Искърското дефиле е рекламен постер за новото издание на Европейски конкурс на жп тематика

Трима българи са сред 12-те отличени в международния фотографски конкурс на Общността на европейските железници и инфраструктурни компании (CER), в който взимат участие фотографи от цяла Европа. Конкурсът се провежда традиционно всяка година, като през последните няколко издания сред избраните неизменно присъстват фотографии от България на родни участници.
Тази година великолепен панорамен кадър в Искърското дефиле е получил най-много гласове от всичките избрани 12 фотографии. Изображението се използва от CER като рекламен постер за новото издание на конкурса и за корица на календара на Общността. Което е доказателство, че при активно участие в конкурса шансовете на родните представители да бъдат избрани сред най-добрите 12 се увеличават, предвид уникалните кадри, които биха могли да предоставят.
Новото издание на конкурса е с фокус върху темата: „Изследвай Европа: откриване на континента с влак в Европейската година на младежта“. Целта на конкурса е да стимулира творческото мислене на пътуващите с влак и да разпространи позитивния имидж на железниците в Европа като устойчив и безопасен транспорт, представени като неразделна част от една по-екологична, интелигентна и свързана транспортна система.
Както всяка година, от изпратените фотографии ще бъдат отличени 12 снимки, подчертаващи темата на фотографския конкурс.
Желаещите да участват в конкурса могат да изпращат своите фотографии на официалната интернет страница на CER на следния електронен адрес: https://www.cer.be/www.cer.be/forms/railway-photography-contest. На този адрес участниците трябва да попълнят регистрационна форма за конкурса, а за всяка от снимките е необходимо да бъдат посочени дата и място на заснемане.
Крайният срок за изпращане на снимките е 7 октомври 2022 година.
Фотографиите на печелившите участници ще бъдат публикувани на официалната интернет страница на CER с посочени имена на фотографите и техните държави, като освен парични награди отличените в съревнованието ще получат и безплатен Global Interrail Pass, валиден за 5 дни пътуване с влак в цяла Европа във 2-ра класа в рамките на 1 месец, по повод отбелязването на 50 години от създаването на Interrail Pass.
Участниците в конкурса трябва да се съобразят със следните условия:
– В състезанието се приемат до пет фотографии, които са направени само в страните-членки на Европейския съюз и Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Северна Македония, Молдова, Черна гора, Норвегия, Сърбия, Швейцария, Турция, Украйна и Великобритания;
– За участие в конкурса ще бъдат приемани снимки с висока резолюция (с ширина поне 1600 пиксела), като препоръчителен е хоризонтален jpeg формат;
– Допуснатите снимки не трябва да изобразяват конкретно разпознаваеми влакове и търговски компании;
– Фотографиите не трябва да изобразяват демонстриране на опасно или рисково поведение, заснемане на хора върху релси или в забранени зони;
– Необходимо изискване към участниците е да притежават всички права върху представените фотографии, като гарантират, че те са техен оригинален труд, който не нарушава нечие авторско право;
– При снимки, на които присъства разпознаваемо човешко лице, се изисква специалното писмено разрешение на заснетия. Получаването на разрешение е задължение на участника в конкурса, а разрешението се представя в случай, че снимката бъде наградена.

Подобни новини

Back to top button