Водещи новиниЗдравеПроблемиСтранатаТранспорт

МВР: Хиляди пияни и дрогирани водачи са на пътя

За по-малко от седмица пътните полицаи са установили близо 1460 души, шофиращи след употреба на алкохол и 731, които са управлявали автомобилите си под въздействие на наркотици

Малко след встъпването си в длъжност служебният вътрешният министър Иван Демерджиев разпореди пакет от 13 мерки, част от тях предвиждат включването на около 8500 служители в осигуряване на безопасността на движението по пътищата, а за основен метод за превантивно въздействие и контрол се въвежда т. н. „линеен подход“.
Мерките предвиждат завишаване на контролната дейност в населените места по отношение управлението на моторни превозни средства от неправоспособни водачи, както и повишен контрол, за да не се допуска управлението на товарни автомобили след употреба на алкохол, непосредствено след потегляне от местата за престой и паркиране.
Започна и специализирана полицейска операция, чиято цел е спазване на Закона за движение по пътищата. Проверките се извършват по метода широкообхватен контрол. Целта е да се проверят максимален брой водачи и превозни средства. Планирано е проверките да се правят регулярно всяка седмица на територията на различни областни дирекции на МВР в страната.
От началото на акцията (12 август) до 18 август, т.е. само за 6 дни, служителите на СДВР са засекли 9211 превишения на скоростта. Издадени са 156 заповеди за отнемане на шофьорската книжка и регистрацията на колите. Общо нарушенията за тази седмица по Закона за движение по пътищата 2514.
134 км/час на бул. „Черни връх“ при ограничение 50 км/ч и 164 км/час на „Цариградско шосе“ при ограничение 80 км/час са най-високите скорости, засечени след началото на акцията по контрол на безопасността на движението. На „Ботевградско шосе“ също е отчетена скорост от 164 км/час. Данните съобщи пред БГНЕС заместник-началникът на отдел „Пътна полиция“ в СДВР комисар Радослав Начев.
„За установените нарушения тепърва ще се търсят водачите. Глобите, предвидени за превишаване на скоростта, са 3 месеца лишаване от право да се управлява моторно превозно средство. Глобата е от 700 лв. до превишение на скоростта от 50 км над ограничението, като за всеки следващи 5 км глобата е 50 лв. Така шофьорът, карал със 164 км на „Ботевградско шосе“ ще има глоба от 1250 лв. и 3 месеца без книжка, а този, който е шофирал на „Цариградско“ шосе, ще получи глоба от 950 лв. и три месеца лишаване от право на управление на моторно превозно средство, тъй като там ограничението е 80 км/час“, обяви комисар Начев. Глобите са двойни, ако нарушенията бъдат повторени в рамките на 1 година.

Подобни новини

Back to top button