ОбществоПроблеми

Идва ли краят на пушека от барбекюто на съседите

и варенето на компоти и лютеница край блока

В Плевен е предложено за обсъждане въвеждането на забрана за приготвяне на зимнина и ползване на барбекю на открито.
Тя може да стане факт, ако бъдат приети промени в Наредба 5 на Общинския съвет в Плевен за пожарната безопасност на територията на общината. Предложението е публикувано на 18 август 2022 г. на интернет страницата на Общината. В 30-дневен срок всички заинтересовани лица могат да правят свои предложения и да изразят становище по текста на предложението.

Като мотив за исканите промени вносителят на предложението – кметът на общината, Георг Спартански посочва, че заради паленето на скари и самоделни барбекщта есто възмикват конфликти на битова основа, а откритият огън, освен че създава предпоставки за пожари и увреждане на сгради и имущество в съседство влошава качеството на атмосферния въздух.

В предложените промени в наредбата се предвижда да бъде забранено „приготвянето на храна или зимнина чрез технически устройства (скари, барбекюта и други подобни), както и чрез използване на огън от дърва или въглища в открити междублокови пространства, по улици, паркове, градини и други обществени места“.

Подобни новини

Back to top button