ЗабавленияНПО

На „Пълнената чушка – най-вкусната левченска традиция” събраха близо 2 хиляди лева за скулптурната композиция „Земляците”

Според организаторите третото издание на кулинарния фестивал показа, че българската кулинарна традиция не само живее в сърцата и домовете на хората, но и вдъхновява и обединява в името на благородни каузи

Третото издание на кулинарния празник „Пълнената чушка – най-вкусната левченска традиция” бе посветено на благородна кауза – събиране на средства за изработването и поставянето на скулптурна композиция „Земляците” на незабравимите Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков.
Официални гости на фестивала, превръщащ се в хубава традиция бяха заместник министърът на земеделието Георги Събев, директорът на Бюрото по труда в Плевен Елка Ангелова, кметът на Бяла Черква, Албена Тодорова, кметове на населените места в общината, общински съветници, директори на дирекции.
Кметът на Община Левски, Любка Александрова поздрави с „Добре дошли” всички, зачели традиционния за Левски празник. „Преди повече от 120 години нашите премъдри предци са избрали около празника на Голяма Богородица – 28 август по стар стил, да празнуват и празника на своето село“ припомни Александрова и подчерта, че освен добрите си сърца, освен пословичното гостоприемство са успявали да покажат и кулинарния си майсторлък…
Заместник министъра на земеделието Георги Събев поздрави Община Левски за инициативата и сподели, че за него е чест и радост да бъде на празника, от който е впечатлен. „Това, което правите тук, е в пълен синхрон с европейската политика за окуражаване на местната кулинария, на местното производство. Стратегията от фермата до трапезата вие вече я правите…”, отбеляза той и поздрави всички участници и поддръжници на инициативата с пожелание да пребъде.
Традиционни, оригинални, уникални, красиви и вкусни кулинарни предизвикателства на над 50 участници от всички читалища в община Левски и гости от региона бяха истинско изкушение за сетивата. Традиционна лютеница приготвяха на място кулинари от Градище и всеки можеше да опита с вкусно приготвените хлебчета.

Журито с председател шеф Иван Звездев и членове Емилия Кондова – инженер-технолог в хранително вкусовата промишленост и Лиляна Живкова – пазител на българската фолклорна традиция, имаха нелеката задача да оценят кулинарните умения на участниците в състезанието.
Кметът на Община Левски, Любка Александрова разгледа с удоволствие кулинарното богатство, представено от всеки един от участниците, а те разказаха за своите кулинарни рецепти с традиционни и нетрадиционни идеи.
По-лесно е да готвиш, отколкото да оценяваш другите, каза Шеф Иван Звездев преди обявяването на резултатите в кулинарната надпревара.
В първа категория „Пазители на традицията” третото място е присъдено на НЧ „Съзнание-1894” Асеновци, второ място на НЧ „Надежда-1902” Козар Белене и първо място на НЧ „Осъм 1894” Градище.
В категория „ Кулинарно вдъхновение” трето място печели Елка Чернаева, второ място НЧ „Пробуда-1928” Малчика и първо място НЧ „Просвета 1927” Аспарухово.
В категория „Чушката – царицата на есента” трето място печели НЧ „Гео Милев” Българене, второ НЧ „Светлоструй” Обнова и първо място НЧ „Георги Парцалев-1901” Левски.
Всички получиха грамоти и награди, осигурени от Община Левски и изработени от майстор ювелир – за първо място златна чушка, за второ сребърна с позлатени листенца и за трето място сребърна чушка.
1904.44 лева е събраната сума на фестивала в подкрепа изработването и поставянето на скулптурната композиция „Земляците”.

Подобни новини

Back to top button