ПътешествияСпортСтраната

От Видин 160 колоездачи поеха по един от най-популярните веломаршрути на Балканите

В неделя, 28 август 2022 година, във Видин десетки колоездачи тръгнаха по маршрута Дунав Ултра, обединявайки лично предизвикателство с обща кауза – популяризиране на населените места по поречието на Дунав и Добруджа. Маршрутът следва северната граница на страната, преминавайки по поречието на река Дунав, през Добруджа, завършвайки в Дуранкулак на Черно море.
Преходът е индивидуално предизвикателство за всички участници, обединени в каузата за популяризиране на над 110 населени места в България, през които преминава маршрутът.
Най-подготвените участници в тазгодишния преход ще опитат да изминат 700-километровото разстояние за по-малко от 48 часа, но основните групи ще изминат разстоянието с график между 5 и 10 календарни дни. Придвижването на най-бързите може да се следи на живо чрез специални GPS устройства на https://events.loggator.com/dunavultra2022
Сред участващите има такива, които се впускат с велосипед за двама (тандем) и с едноколeсен велосипед, най-младият участник е на 18, а най-възрастният – на 78 години.
Тази година събитието предизвика огромен интерес от рекорден брой общини. Събитието се провежда с подкрепата на Министерство на туризма и общините Видин, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Две Могили, Русе, Силистра, Генерал Тошево и Шабла. Локални събития по населените места, които подкрепят каузата за популяризиране на района, ще посрещат всички 160 колоездачи в продължение на 7 дни.
Проектът е сред водещите инициативи за развитие на туризма по поречието на Дунав, подкрепени от редица партньори, доброволци и Фондация Америка за България.

Подобни новини

Back to top button