НПОПриродаСтраната

Над 70 доброволци от шест страни събраха 110 чувала с боклук за четири дни в Рила

Резултатът е от традиционното високопланинско почистване, организирано от екологично сдружение “За Земята” и със съдействието на Национален парк “Рила”.
В събитието участваха хора от цялата страна, а имаше и международно участие от Белгия, Индонезия, Израел, Аржентина и Испания. Много деца и младежи взеха участие, най-малките чистачи бяха на 2 години. Почистването е част от кампанията “Из Чисти планини”.
Акцията се проведе в района на хижа Мальовица, а групи от доброволците се качиха и до едни от най-посещаваните заслони – Страшното езеро и Орловец (наричан и БАК), както и до върха.
Въпреки голямата надморска височина и труднодостъпните терени, отпадъци не липсваха – както стари консерви, стъкло и текстил, така и нов боклук, предимно пластмаса.

Оказа се, че близо до хижа Мальовица от години съществува сметище, голяма част от което към днешна дата е заровено в пръст и растителност. Освен битови отпадъци отпреди десетилетия, там с години са изхвърляни килими, балатуми, възглавници, вериги от шейни, дори и радиатор и акумулатор. Сегашните хижари вече изнасят отпадъците си до депото в Самоков, но сметището трудно може да бъде изчистено изцяло.
Най-честият отпадък, откриван в храсти, скали, по поляни бяха пластмасови бутилки от минерална вода и безалкохолни напитки. За тях има решение, което от “За Земята” настояват да се въведе възможно най-скоро в България – депозитна система. В страни, в които вече има работеща система за връщане на пластмасови бутилки и кенчета срещу определена сума, се наблюдава рязко намаляване на такива отпадъци в природата.
Всички доброволци си носеха собствена посуда за храна, бутилки за вода и канчета – това е и основното послание към туристите, които посещават планината, както и към хижарите – да не се използват чаши, чинии и прибори за еднократна употреба, които бързо стават отпадък, а да сме отговорни планинари и да използваме съдове за многократна употреба.
Тази година в рамките на събитието се проведе дискусия за младежи между 15 и 29 години на тема „Нулеви отпадъци“ и отговорно планинарство. То е част от Програма на Министерството на околната среда и водите: „Политики за младежта в сферата на околната среда“. Това е първото от няколко предвидени събития, които ще се организират от ЕС “За Земята” и Национален парк Рила.

Акцията „Боклукът в раницата“ започва през 1999 година. От тогава са събрани и премахнати от националните и природните паркове на България над 120 тона отпадъци.
След толкова години, сега акцията става част от по-голяма и дългосрочна инициатива за намаляване на отпадъците с цел превенция. Кампанията “Из Чисти планини” продължава да организира почиствания, но е насочена и към работа с институциите, свързани с планината – националните и природните паркове, общините, хижарите, Българско туристическо дружество и различни НПО. Дългосрочната цел е не само да бъдат почистени замърсените терени и отстранени нелегалните сметища, но и възпитание на отговорно отношение към отпадъците и планината. Инициаторите приканват всеки турист да не използва пластмасова посуда за еднократна употреба в хижите, а да си носи собствени съдове и прибори, да прибира собствения и чуждия боклук и да стане истински пазител на природата.

Снимки: ЕС “За Земята”

Подобни новини

Back to top button