Водещи новиниКлиматПроблемиСтраната

Опасно време в половин България в първия ден на септември, предупреждават метеоролозите

Жълт код за опасно време за областите Плевен, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София (област), София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Очакват се проливни валежи и гръмотевични бури като в някои общини в областите Благоевград, София (област) и Ловеч кодът е оранжев.
Според прогнозата през нощта над по-голямата част от страната ще преобладава ясно време, сутринта ще бъде предимно слънчево. По-значителна ще е облачността главно над северозападните и крайните югоизточните райони, на отделни места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици.
Около и следобед на много места в цялата страна ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, главно в планинските райони в Западна и Централна България има условия за локални интензивни явления.
Вятърът постепенно ще се ориентира от север-североизток, ще бъде слаб, в Източна България – до умерен. Максималните температури ще са между 25° и 30°, в югоизточните райони до 33°, в София – около 25°.
Над планините още преди обед ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Сутринта в отделни райони, а около и след обяд на много места, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. В масивите в Западна и Централна България има условия явленията да са интензивни. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 21°, на 2000 метра – около 14°.
Купеста и купесто-дъждовна облачност ще се развива и по Черноморието. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. В отделни райони има условия за по-интензивни явления. Максималните температури ще са 26°-28°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето преди обяд ще бъде към 2 бала, до вечерта ще се усили до 3 бала.

Подобни новини

Back to top button