ОбществоПолитика

„Алфа Рисърч“ измери електоралните нагласи месец преди изборите

Предизборната кампания стартира с превес на ГЕРБ (23.4%) пред основния конкурент „Продължаваме промяната“ (17.5%) от почти шест процентни пункта. Това показва допитване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“ сред 1117 български граждани в периода между 27 август и 2 септември. Проучването е проведено чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните.

ГЕРБ бележи лека мобилизация спрямо последното проучване на „Алфа Рисърч“ от юни, по-значителен е спадът (над 2 на сто) при „Продължаваме промяната“.

„Продължаваме промяната“ може да загуби около 250 хил. от миналогодишните си избиратели, които тогава избраха новата формация, но сега се разпръскват в широк политически спектър – както вляво, така и вдясно.

На трета позиция се нарежда ДПС с 10.9% от твърдо решилите да гласуват. Както обичайно преди избори, движението започва да мобилизира избирателите си и постига по-висок резултат спрямо предходни проучвания. В тези данни не са отчетени гласовете, които партията би получила от вота в чужбина.

На малка дистанция след ДПС са БСП (9.8%) и Възраждане (9.5%). БСП, също както и „Продължаваме промяната“, са двете партии, които търпят най-сериозни електорални щети от действията на служебния кабинет. Ключово за социалистическата партия ще е да помогне на по-възрастните си избиратели да се справят с машинния вот и да ги убеди да гласуват. Освен това началото на кампанията показва, че и „Продължаваме промяната“ навлиза в лявото социално поле, така че е напълно възможно двете твърде различни преди година партии, сега взаимно да си отнемат избиратели.

От своя страна „Възраждане“ има по-млад и мотивиран електорат, но някои от най-значимите му теми, благодарение на които направи своя пробив, остават сега по-назад в приоритетите на хората.

„Демократична България“ плавно върви нагоре, за което й помагат две обстоятелства. Първо, разочарованието на част от избирателите от „Продължаваме промяната“, които се връщат сега към „Демократична България“. И второ, радикализирането на партията на Кирил Петков и Асен Василев, на чийто фон „Демократична България“ се очертава като по-диалогичната и отговорна към сформирането на управленска алтернатива, партия.

Това са шестте партии, които с голяма доза сигурност може да се каже, че ще присъстват в 48-ото Народно събрание.

Още две партии са на ръба. „Български възход“ на Стефан Янев (4.2%) с малко прескача изборната бариера, но спрямо юни е в низходящ тренд. За тях кампанията ще е ключова – дали ще запазят избирателите си, или те ще предпочетат други партии в този сегмент – БСП, „Изправи се България“.

„Има такъв народ“, която през изминалата година загуби огромен брой избиратели и достигна до малко над 3%, на старта на кампанията проявява лека мобилизация – 3.9%. Специфичното за избирателите на тази партия е, че имат твърде емоционален вот – бързо се мобилизират, но и бързо се разочароват. Партията на Слави Трифонов е в остра конкуренция с „Възраждане“ и от обмена на избиратели между тях ще зависят финалните позиции и на двете формации.

Очертава се около 48% избирателна активност

На старта на кампанията, избирателната активност се очертава около 48% от имащите право на глас и живеещи в България избиратели. Това означава, че до урните могат да отидат около 2.6 млн. души, което е съпоставимо с активността на последните парламентарни избори през ноември 2021 г. На този етап обаче е още много рано да се каже, дали кампанията ще повиши активността, или обратното, негативизмът и липсата на ясни перспективи ще отблъсне част от избирателите, което би довело до опасно ниски нива, с вероятност за силно сближаване на вота за отделните партии.

„Алфа Рисърч“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Подобни новини

Back to top button